Gazdaság

CHIP-VILÁGPIAC – Dram-dráma

A félvezetők világforgalma 1996-ban 7 százalékkal, 140,7 milliárd dollárra csökkent. A visszaeséstől mindenekelőtt a távol-keleti gyártók szenvedtek, míg az amerikaiak - élükön az Intellel - tovább erősítették pozícióikat.

Egy évvel korábban még minden olyan szépnek tűnt: 1995-ben a félvezetőpiac bevételei csaknem 40 százalékkal, 154,7 milliárd dollárra nőttek. Aztán jött a tavalyi hideg zuhany, amelyért mindenekelőtt a memóriachipek piacán bekövetkezett erős árolvadás okolható. A “Dynamic random access memory” (Dram) chipek bevételei közel 40 százalékkal estek, miután ebben a szektorban az átlagos árszint a korábbi negyedére zuhant. Ezt a piaci szegmenst kiiktatva az ágazat bevételei ugyan még mindig 6 százalékkal nőttek, de az előző esztendők viharos fejlődéséhez képest ez is kemény lefékezést jelent.

A Dram-piac árzuhanását elsősorban a japán és a dél-koreai gyártók sínylették meg; olyannyira, hogy a felkelő nap országához tartozók világpiaci részesedése az 1995-ös 40,1 százalékról 36,7 százalékra csökkent, míg a többi távol-keleti ország gyártóinál a korábbi 11,8 százalék 9,4 százalékra mérséklődött (lásd grafikonunkat). A koreai Samsung konszernnél, amely az utóbbi években a vezető Dram-gyártók közé emelkedett, a félvezetőbevételek 1996-ban 26 százalékkal zuhantak (a vezető konszernekről lásd a táblát). Jelentős volt a forgalom visszaesése a hagyományos memóriachipeket készítőknél – köztük a Toshiba, a Fujitsu vagy a Mitsubishi cégeknél – is. Ugyancsak viszonylag erős – 14 százalékos – bevételvesztés érte a német Siemens konszern félvezető üzletágát. Ezzel szemben a francia-olasz SGS-Thomson csoport térnyerése a memória üzletágon kívüli erősségeinek köszönhetően 24 százalékkal nőtt. A forgalom 6 százalékos megugrását jegyezhette fel a holland Philips is. Ezzel összességében az európaiak 1996-ban – hat esztendő óta először – ismét jelentősen növelhették világpiaci részesedésüket, amely így elérte a 9,6 százalékot.

Az amerikai konszernek, amelyek már a nyolcvanas években megkezdték a kivonulást az általuk túlságosan szeszélyesnek ítélt Dram-üzletből, 1996-ban ismét átvették a világvezető pozíciót a régiók közötti versenyben. (A tartós japán fölényt követően, 1993-ban és 1994-ben Észak-Amerika vezetett; 1995-ben a nagy távol-keleti konkurens fél százalékponttal – 40,1 százalékos részesedéssel – ismét az élre vágott; tavaly viszont a japánok 36,7 százalékra szorultak vissza, miközben az amerikaiak 44,3 százalékra ugrottak.) A váltás jelentős mértékben a személyi számítógépek mikroprocesszorainak piaci szegmensét 80 százalékban uraló Intelnek köszönhető, amely félvezető forgalmát tavaly 29 százalékkal tudta emelni. E cég az amerikai ágazat tavalyi piacnyerésének jó kétharmadát adta. Teljesítménye nélkül e régi forgalma 3 százalékkal (45,4 milliárd dollárra) csökkent volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik