Gazdaság

A K&H PRIVATIZÁCIÓJA – Ha kedd, akkor…

A hazai bankprivatizáció eddigi történetének legmagasabb árfolyamán, a névérték közel 570 százalékán a belga Kredietbank és az ír Irish Life biztosító alkotta konzorciumnak adják el a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) 25 százalék plusz egy szavazatnyi részvénycsomagját - döntött keddi ülésén az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. igazgatósága. A befektetői páros nem kap állami garanciát a hitelintézet befektetéseire és követeléseire. Vállalt viszont 60 millió dollár értékű alaptőke-emelést, amivel tulajdoni hányada megközelíti majd a jegyzett tőke ötven százalékát.

Nemcsak a lényegesen magasabb árajánlat döntött a nyertes konzorcium mellett; a belga-ír páros üzleti elképzelései is sokkal részletesebbnek és perspektivikusabbnak tűntek az ÁPV Rt. igazgatósága számára a második körre versenyben hagyott Bank of Ireland terveinél. A Figyelő értesülései szerint a belgákat mindenekelőtt az a szempont vezérelte, hogy a már meglévő lengyel és szlovák leánybankjukkal együtt a K&H megvételével megerősítsék közép- és kelet-európai bázisukat. Terveik között szerepel egy biztosító alapítása, amelynek a vagyonbiztosítások piacán vezető szerepet szánnak.

A Kredietbankot nemzeti és nemzetközi szinten magas színvonalú pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó flamand bankként tartják számon. 1935-ös alapítása óta szoros kapcsolatot tart fenn az Almanij Holdinggal. Az Almanij Kredietbank csoportban találhatók befektetési bankok, takarékbankok és biztosítók is. A vevő mérlegfőösszege 1995-ben meghaladta a 3 ezer milliárd belga frankot (1 belga frank körülbelül 5,20 forint), alaptőkéje 28,7, míg adózott nyeresége 12,1 milliárdot tett ki. A Kredietbank 1994. március elsején nyitott képviseleti irodát Budapesten.

A vállalt 60 millió dolláros alaptőke-emeléssel egyébként a konzorcium mintegy 48 százalékkal részesedik majd a 10,4 milliárdról 26 milliárd forintra duzzadó alaptőkéből. A magyar bank új tulajdonosai egyetértettek azzal, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) K&H-részvénnyé alakítja át 30 millió dolláros alárendelt kölcsöntőke-kötvényét. Ezzel az EBRD tulajdoni hányada az alaptőke-emelést követően körülbelül 20 százalékot tesz majd ki. A tranzakció után még állami tulajdonban maradó mintegy 30 százalékos pakettből 5 százalék a bank menedzsmentjét és alkalmazottait illeti meg. A többi részvényt – köztük a két társadalombiztosítási önkormányzat összességében 3,115 milliárd forint névértékű papírjait – az év végéig bevezetik a Budapesti Értéktőzsdére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik