Gazdaság

EGIS ’96 – Meglepetés nélkül

Az Egis Gyógyszergyár Rt. gyorsjelentése aligha okozott meglepetést a papír tulajdonosai számára, a társaság tavalyi adózás utáni eredménye a menedzsment által novemberben előrejelzett 5,5-6 milliárd forintos sáv alsó határát érte el.

Az adózás utáni eredmény 15 százalékkal haladta meg az 1995-ös szintet, a 24,7 milliárd forintos árbevétel pedig 25 százalékos növekményt mutat a bázishoz képest. A társaság növekedési dinamikája tavaly határozottan lelassult, hiszen 1995-ben az árbevétel 29 százalékkal, míg az adózott eredmény 92 százalékkal volt magasabb az előző évinél, igaz ebben egy 403 milliós rendkívüli tétel is közrejátszott.

A gyógyszergyár változatlanul a hazai piacon szerzi meg árbevételének 55 százalékát, a középtávú tervek között a külpiaci értékesítés növelése szerepel. Az exporton belül egyre nagyobb hangsúlyt kap a kelet-európai régió, a növekedés tavaly dollárban számolva 16 százalék volt.

A közvetlen költségek növekedése meghaladta az értékesítés emelkedését, így a fedezeti hányad csökkent. A költségnövekedés elsősorban az erősödő konkurenciaharc miatt szükségessé vált külpiaci marketinghálózat-fejlesztés számlájára írható. A továbbra is kiváló likviditási helyzetben lévő társaság – a szabad pénzeszközök 1,4 milliárd forintot tettek ki a mérleg tanúsága szerint – pénzügyi eredménye 514,77 millió forint, amely a lecsökkent kamatszint miatt mindössze egyetlen százalékkal magasabb a bázisnál.

A gyógyszeripari társaság a tavalyival megegyező, nyolcszázalékos osztalék kifizetésével számol. Az idei évre a menedzsment 20 százalékos forgalomnövekedést tervez, amelyhez az exportértékesítés forintban 33 százalékos, dollárban kifejezve pedig 16 százalékos növekménnyel járulna hozzá. Eredmény tekintetében 6,3 milliárd forintot tartalmaz az üzleti terv. Az idei év várhatóan a kereskedelmi hálózatfejlesztés és a kelet-európai piacokon való erőteljesebb jelenlét jegyében telik az Egisnél. Fontos stratégiai célkitűzés a Servier és az Egis közötti együttműködés kiszélesítése, a szakmai tulajdonos erős nemzetközi hátterének pozitív hatásait ugyanis még nem látni. A szakmai tulajdonos ilyen segítsége – kiváltképp erősödő konkurenciaharc közepette – minden bizonnyal kedvezően hatna a társaság gazdálkodására. A keleti expanzió jegyében tavasszal várhatóan egy kisebb, magántulajdonban lévő lengyel gyógyszergyár megvásárlására is sor kerül.

Az Egis elmúlt egyéves tőzsdei pályafutását szemlélve – amellett, hogy a papír árfolyama a tavalyi hossz során háromszorosára emelkedett – a gyorsjelentések megjelenését megelőzően mindig áremelkedés volt megfigyelhető, amelyet általában az eredmények publikálást követően gyors visszaesés követett. Ez különösen markáns – 4 százalékos – árfolyameséshez vezetett a háromnegyedéves, illetve az éves eredmények megjelenésének napján. A befektetők a jelek szerint nem voltak elégedettek az Egis tavalyi teljesítményével, a társaságra korábban jellemző növekedési dinamika kétségtelenül lassult. Ez tükröződik az Egis, a nagy konkurens Richternél alacsonyabb 13-as P/E értékében is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik