Gazdaság

AZ MTV RT. ÁTALAKÍTÁSI TERVEI – Átmeneti gondok

Vannak, akik szerint a televízióban most történik meg a rendszerváltás - nyilatkozta a Figyelőnek Peták István, az MTV Rt. elnöke. A "nagyra nőtt kisüzem" karcsúsítását, átszervezését nemcsak az érdek-összefonódások nehezítik - az elnök a Parlament tavalyi döntései alapján úgy érzi, hogy az átalakulás végigviteléhez ma már nem olyan mértékű a politikai támogatás, mint azt a médiatörvény meghozatalakor remélni lehetett.

A televízió vezetői szerint az idei költségvetési törvényben rögzített döntések több mint 7 milliárd forintot vettek el az rt.-től. Ennek része az Antenna Hungáriával szemben felhalmozódott, vitatott tartozás; egy ugyancsak vitatott, per alatt lévő APEH-követelés; valamint az, hogy a törvényhozás 1997-re nem oldotta fel a médiatörvény által előírt szponzorációs tilalmat – igaz, a reklámkorlátozás idén szeptemberig feloldatott (Figyelő, 1997/8. szám). Peták István, mint mondta, nem kért pluszpénzt, csak annyit, hogy ezeket a terheket ne hárítsák a tévére. Ellenkező esetben az intézmény hamarosan igen nehéz helyzetbe kerülhet: financiális nehézségei lesznek, ami akár a médiatörvény végrehajtását, az MTV2 koncesszióba adását is ellehetetlenítheti.

Az átmeneti idők nehézségeit fokozza, hogy a társasággá alakulás előtt nem történt meg az intézmény szanálása, elmaradtak a szükséges létszámleépítések. Nem készült el az MTV mint költségvetési intézmény zárómérlege, vagyonértékelésének auditálása sem. A “köztes létet” jellemzi, hogy ennek okán a társaság nemcsak idei, hanem három hónapra szóló “csonka” tavalyi üzleti tervét sem volt képes elkészíteni az elvárható optimális szinten. Az idei első félévére összeállt egy költségvetési intézményre jellemző kvázi üzleti terv, amelyet a kuratórium – szükséges kompromisszumként – tudomásul vett. Az elnök szerint 1998-ban már valódi üzleti terv készülhet, hiszen jövőre az MTV Rt. már hasonlíthat az általa is elképzelt, megrendelő típusú, évi 15-16 milliárd forintból gazdálkodó, legfeljebb 1400 főt foglalkoztató közszolgálati televízióhoz.

Sok kritika éri a tévé vezetését az átalakulás késlekedése miatt. Peták István elmondta: már tavaly felülvizsgáltak félszáznál több nagy szerződést, amelyek egy része az MTV-re nézve hátrányos elemeket is tartalmazott. Ennek nyomán a kifizetendő összeget végül 5,5 milliárdról 4,5 milliárd forintra sikerült leszorítani. Néhány héten belül azok a tervek is elkészülnek, amelyek a mélyreható, lényegi változtatásokat megalapozhatják. Október óta dolgoznak például a közműsor-szolgáltatási szabályzat szövegén. Ezzel párhuzamosan folyik az archiválási szabályzat előkészítése. Ugyancsak zajlik az új pénzügyi számviteli és vezetői információs rendszer kialakítása. A televízió új arculatterve elkészült, s egy nemzetközi könyvvizsgáló cég bevonásával folyik a tévé átvilágítása is. Az elnök precedens értékűnek tartja az MTV saját alapítású társaságának, a Felesport Kft.-nek a létrejöttét. Tervei szerint ezt több hasonló követi majd. Bár a létszámleépítési kvóták számszerűsítésétől elzárkózott, az elnök lapunknak kifejtette: szorgalmazza, hogy a végkielégítést kapók alapítsanak saját kft.-ket, hiszen a médiatörvény előírásai is segítik azon produceri irodák működését, amelyekben az rt.-nek nincs saját tőkerésze. A cég átláthatóságát javítja, hogy jó néhány tételt – köztük az eddig központi költségként kezelt telefondíjakat- az egyes szerkesztőségekre terhelték.

Elkészült a gyártóbázis szervezeti és működési szabályzata, s több terület efféle dokumentuma is végső stádiumba jutott. A cél: egymással kompatíbilis, mégis jól körülhatárolt részegységek kialakítása. Ezzel kapcsolatosak a különböző pályázatok, amelyekkel megkezdődhet a tényleges átszervezés. Az új struktúrában gyártási, gazdasági-pénzügyi, vállalkozási, műsoregyeztetési főigazgatóság is lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik