Gazdaság

AZ MHB NYOMDOKAIN – Hozományvigyázók

Az egykori Magyar Hitel Bankot (MHB) 1996 végén megvásárló ABN Amro Bank mára teljes mértékben azonosult új szerzeményével. Így egyebek közt viseli annak peres ügyeiből és veszteséges tranzakcióiból származó anyagi következményeket is. Ezek közül a WVM Lízing és Pénzügyi Rt. kötvénykibocsátásával kapcsolatos perben - amelyen 3 milliárd forint sorsa múlhat - a bank esetleges felelősségét legkorábban öt év múlva állapíthatják meg. Az MHB rossz követeléseit kezelő Risk Kft. végelszámolása viszont még az idén lezárulhat.

Kétségkívül a meglepetés erejével hatott, hogy a messze legnagyobb összeggel, 123 milliárd forinttal konszolidált MHB eladásakor az állam a szokásoson kívül alig vállalt garanciát. A kívülállók közül ugyanis sokan úgy vélték, hogy a Budapest Bank adásvételi szerződésében megfogalmazott garanciák nyilvánosságra kerülésének időzítése a lehető legjobbkor jött a vevőjelölteknek. Ennek ellenére, az állam lényegében csupán a szokásos kártalanítási kötelezettségeket vállalta, amelyeket – a kizárólagos peres ügyek, a még nem ismert adó- és a tb-tartozások vonatkozásában – legfeljebb a vételár feléig, s csak a szerződéskötést követő 12 hónapon belül lehet érvényesíteni. Ezeken kívül a kormány csak egy esetben tett könnyítést: az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. magához vette a jegybanktól még az 1987 előtti exportszállítások nyomán örökölt, 9 milliárd forintos úgynevezett reverzális leveleket.

Még e dicséretes kormányzati pálfordulásnál is szokatlanabb volt azonban, hogy – az elmúlt év végén még régióbeli privatizációs rekordárnak számító, 229 százalékos vételárajánlatáért cserébe – maga a holland ABN Amro Bank sem kért az államtól többletbiztosítékokat (leszámítva azt a garanciát, amit az MHB kétes követeléseit értékesítő Risk Kft. kötvényeire még jóval a privatizációs pályázat meghirdetése előtt ajánlottak fel).

Pedig szakmai berkekben tartotta magát a hír, hogy a pályázaton elbukott versenytárs, az osztrák Creditanstalt – az MHB-leányvállalat Talentum Rt. értékpapír-ügynökség viselt dolgai okán – igényt tartott az állami mentőövre, méghozzá mintegy 3 milliárd forintos mértékben. Nem elképzelhetetlen ugyanis, hogy (az utóbb csődöt mondott WVM kötvényeinek forgalmazójaként) ekkora összegben kell majd jótállnia a Talentumnak – pontosabban az időközben MHB-ból ABN Amro (Magyar) Bankká átkeresztelt hitelintézetnek. Az ma még nem világos, hogy a kártérítés mikor válhat esedékessé. Mindenesetre a bank jogi osztályának értékelése alapján az esetleges felelősség megállapítására nagy valószínűséggel csak öt-tíz éven belül kerülhetne sor. Eddig ugyanis – állapította meg a KPMG Hungaria könyvvizsgáló cég a bank átalakulási vagyonmérleg-tervezetéhez fűzött megjegyzésében – még fel sem merült a hitelintézet felelősségének a kérdése.

Az auditorok azt is észrevételezték, hogy a Risk Kft. felszámolásra kerülhet. Érvényesítették ugyanis azt a készfizetői kezességet, amelyet a Pénzügyminisztérium (PM) vállalt a társaság kötvénykibocsátásához kapcsolódóan megkötött kezességi szerződés alapján (lásd külön írásunkat). A KPMG szakértői szerint a PM által teljesített 2,4 milliárd forintos kifizetés miatt minimális valószínűséggel fennállhat az ABN Amro (Magyar) Bank egyetemleges felelőssége. A rendelkezésre álló információk, dokumentációk alapján azonban az üggyel kapcsolatos tartalékképzést a KPMG számszerűen nem tudta meghatározni.

Nem feltétlenül szívderítő tételei az MHB-s hozománynak a hitelkonszolidáció keretében kapott államkötvények sem. E papírokat a mai bank a befektetett pénzügyi eszközök között szerepelteti, 60 milliárd forintot megközelítő értékben. Nem tudni, hogy a hollandoknak mik a tervei ezekkel a kötvényekkel. Az előző hat havi diszkontkincstárjegy-aukciók hozamainak átlagát fizető papírok csökkenő inflációjú időszakban korántsem rossz befektetések. Ám az is nyilvánvaló, hogy egy nagyobb aktivitást fontolgató banknak túlságosan is sok eszközét kötik le a csak 2013-ban és 2014-ben lejáró kötvények. Nem meglepő, hogy közvetett módon a KPMG is hasonló értelmű megállapításra jutott, mondván: a hosszú lejárati időt, valamint a rövid lejáratú kötelezettségek magas állományát figyelembe véve a követelések és a kötelezettségek lejárati összhangja negatív képet mutat; az elvárt lejárati összhang megteremtése, illetve folyamatos fenntartása a bank egyik kiemelt feladata.

Ugyancsak a befektetések között szerepel – 1,7 milliárd forint értékben – a tavaly 2 milliárd forint jegyzett tőkével alapított Népbank Rt., melynek végelszámolását a hollandok üzletpolitikai szempontok alapján határozták el. Elképzelhető, hogy emiatt veszteség keletkezik, ennek nagyságrendje azonban ma még nem határozható meg.

Jelentős súlyt képvisel a befektetett pénzügyi eszközök között az ABN Amro (Magyar) Bank négy leányvállalatának száz-száz százalékos üzletrésze – értékük együttesen 7,2 milliárd forintot tesz ki. Az 1995. júniusi független vagyonértékelés szerint azonban ezek a befektetések – a bennük lévő ingatlanok minősége miatt – túlértékeltek. Újraértékelésük tehát nagy valószínűséggel nem pozitív irányban módosítja majd az eszközértéket. Végül nem képződött céltartalék három lezáratlan peres üggyel kapcsolatban sem (Lánchíd, Budapest Bank és 26. számú ÁÉV). E perek elveszítése a számítások szerint 83 millió forintos veszteséggel járhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik