Gazdaság

AZ ISDN, MINT BEFEKTETÉS – NINCS kockázat

Egy befektetés előkészítése, végrehajtása nemcsak komoly szellemi munka, de rendkívül izgalmas is. Pestiesen fogalmazva “nagy gondban van az ember”, amikor azt figyeli, megérte-e erre vagy arra elköltenie a pénzét.

Néhány éve a telefonvonal még hiánycikk volt, ma viszont már az a kérdés: mennyit érdemes távközlési szolgáltatásokra költenie egy-egy vállalkozásnak, hogyan térül meg az a beruházás, amit a modern információtechnológia újabb és újabb vívmányainak használatáért fizetni kell. A MATÁV Budai Távközlési Igazgatóság szakembereinek meggyőződése, hogy az ISDN-vonalakra kiadott pénz jó befektetés. Az e szolgáltatással megtakarítható összegek gyorsan kifizetődővé teszik az ISDN-beruházást.

A pénzbefektetés racionalizálása már a faxolásnál elkezdődik. Faxot ma már minden vállalkozás használ. Csakhogy az ISDN-hez kapcsolt G4 csoportú telefax átviteli sebessége négyszerese a hagyományos faxokénak, tehát rövidebb ideig köti le a drága telefonvonalat. Ráadásul az átviteli minőség is jobb – ezért nincs szükség a távmásolások megismétlésére -, és olyasmik, például bonyolult rajzok is faxolhatók, amiket eddig utaztatni kellett a feladótól a címzetthez. (Gondoljunk csak arra, mibe kerül ma mondjuk a Debrecen-Budapest távolság megtétele autóval.) Mindehhez nem kell feltétlenül új faxberendezést vásárolni, hiszen a személyi számítógépekbe építhető ISDN PC-kártyával és G4 szoftverrel már végrehajtható az újfajta távmásolás. (Ez a kiegészítő egyébként más ISDN-alkalmazásokat is kiszolgál.)

Mindez igaz az adatátvitelre: gyorsabb, jobb minőségű az ISDN segítségével, mint a hagyományos, modemes megoldással.

Nincs mivel összevetni az ISDN-nek azt a képességét, ami lehetővé teszi, hogy a menedzserek találkozóit kisebb-nagyobb rendszerességgel videokonferenciák keretében bonyolítsák le. E virtuális találkozók esetén nem merül fel utazási és szállásköltség, nincs időveszteség a forgalmi dugókban vagy a repülőtéri várókban eltöltött idő miatt.

A több telephellyel rendelkező vállalatok egyik legkomolyabb kiadása a különböző épületekben lévő munkatársak közti telefonbeszélgetések költsége. Másrészt egyre több cég rendelkezik olyan számítógépes hálózattal, amely a vállalat egészét átszövi. Az előbbi kiváltásához, az utóbbi üzemeltetéséhez megbízható távközlési összeköttetés szükséges. Az ISDN erre is alkalmas, különösen ha figyelembe vesszük, hogy az e célokra megrendelt ISDN-összeköttetések magukkal hozzák mindazokat az előnyöket is, amelyekről az előbbiekben beszéltünk.

Nagyobb cégek esetén érdemes ISDN-telefonalközpontot üzemeltetni, ami a gyorsan változó vállalati szervezet kellően rugalmas segítője. Ez már egyfajta csúcstechnológia a vállalati távközlésben. Nemcsak telefonvonalak takaríthatók meg a segítségével, miután a bejövő és a kimenő információkat ugyanazon a vonalon kezeli, hanem például a bérelt vonalakkal felépített magánhálózatok túlterhelése esetén az ISDN-alközpontok között virtuális magánhálózat épül fel, ami átveszi a terhelés egy részét, úgy, hogy csak a tényleges forgalom (beszélgetések, adatátvitel és a többi) után kell díjat fizetni.

Megéri-e tehát az ISDN-befektetés, kell-e aggódnia annak, aki erre költi a pénzét? Ha az előbb felsoroltakat figyelembe vesszük, az a válasz adódik, hogy megéri, elsősorban akkor, ha egy vállalkozás az ISDN minél több képességét kihasználja.

A kockázat mérsékelhető úgy is, hogy az ISDN iránt érdeklődő beruházó megkérdezi azok véleményét, akiknek már van ISDN-vonala. A MATÁV Budai Távközlési Igazgatóságán nem kételkednek abban, hogy a referenciák az ISDN-t igazolják és egyre többen választják ezt a korszerű távközlési szolgáltatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik