Gazdaság

EURÓPAI BERUHÁZÁSI BANK – Betették a lábukat

Az Európai Beruházási Bank (EIB) - négy évtizedes történetében először - idei igazgatótanácsi ülését nem a tulajdonos országok valamelyikében tartotta. Az eseménynek ezúttal Budapest adott otthont, ahol fejlesztési programokat is aláírtak.

Az Európai Unió házibankja, az EIB igazgatóinak hét eleji tanácsülésén a MÁV fejlesztési hiteléről is szó esett, mi több, a bank ez ügyben szándéknyilatkozatot írt alá. A hitelszerződést egyelőre – a magyar kormány döntése híján – nem kötötték meg. E kölcsönnel együtt a bank által Magyarországnak jóváhagyott hitelek összege éppen elérné az egymilliárd ecu-t. Ezzel a kihelyezési rangsorban az ország tovább vívja párbaját a második helyért a rivális a Csehországgal (lásd grafikonunkat).

Ugyane héten zajlott le a térségben eddig egyedülálló forrásgyűjtési megállapodás aláírása is. Ebben az EIB forintkötvény kibocsátása mellett tett hitet, mégpedig 20 milliárd forintos induló mértékben. A bank mindmáig csak egyszer folyamodott a régióban kötvény kibocsátásához – egy speciális hitelhez gyűjtött cseh koronát ilyen módon. Hogy a világ legnagyobb hitelfelvevő bankja – amely tavaly 22 valutanemben összesen 18,6 milliárd ecu-t vett kölcsön – mikor dobja piacra forintkötvényét, egyelőre nem ismeretes. Mint ahogy Brian Unwin, az EIB elnöke a Figyelő kérdésére elmondta: ebben az évben az EIB mintegy 20 milliárd ecu hitelt vesz majd fel, elsősorban német márkában. A Magyar Nemzeti Bankkal kedden aláírt megállapodás mindenesetre a helyi tőkepiac fejlesztését hivatott szolgálni.

Az EIB tavaly 23,2 milliárd ecu hitelt nyújtott a világ több mint száz országában. Az összeg 90 százalékát, mint rendesen, uniós programok finanszírozására fordították. Az EU külpolitikájával összhangban kedvelt célpont Afrika és a mediterráneum, szerényebb ösz-szegek jutnak Ázsiába és Latin-Amerikába, míg Közép- és Kelet-Európa részesedése nőttön nő. A Macedóniával a napokban 12 tagúra gyarapodott mezőnynek tavaly a hitelek öt százaléka jutott, valamivel több mint egymilliárd ecu értékben. A térségben eddig összesen beruházott összeg 4,8 milliárd ecut tesz ki. A következő 3 évre 3,52 milliárd ecu, valamint a – még előkészületi stádiumban lévő – csatlakozást előkészítő hitel szól. Ez utóbbinak egyelőre sem a mértéke, sem egyéb kondíciói nem ismeretesek, kidolgozásukhoz majd a kormányközi konferencia jövő hónapban Amszterdamban esedékes döntése után fognak hozzá a bankban – mondta lapunknak Brian Unwin. Hangsúlyozta, a program bizonyosan még ez évben megszületik, egyes országokra vonatkozó limiteket nem tartalmaz majd, és a hitelekhez – a szokásostól eltérően – nem lesz szükség az uniós tagállamok kormányainak garanciájára.

Az EIB kölcsöneivel kétharmadrészt hosszú távú infrastrukturális beruházásokat finanszíroz, térségünkben elsősorban a csatlakozás fizikai kötelékei megteremtésének jelszavával. Eddig hazánkban is a közlekedés (235 millió ecu), a távközlés (230 millió) és az energiaszektor (100 millió) volt soron, és így lesz ez ezután is – jelentette ki az EIB elnöke. A MÁV fejlesztéseire szánt összesen mintegy 400 millió (az első menetben 120 millió) ecu, illetve az M3-as autópálya építése az a két konkrét program, amelyekről jelenleg szó van, de – ha a magyar kormány is úgy dönt – bekapcsolódnának a metróépítésbe is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik