Gazdaság

Medgyessy pénzügyminisztere óvatosan bizakodó

adó (adó)
adó (adó)

Jó hír, hogy nem lesz jövőre érdemi változás az adózásban, a háromszázalékos hiány tartható, de fontos kérdéseket kell még hosszú távon megválaszolni - mondta László Csaba, a Medgyessy-kormány volt pénzügyminisztere, a KPMG partnere a Napi Gazdaságnak.

László Csaba a hosszú távú megválaszolandó problémák közé sorolta az oktatás, az egészségügy vagy a nyugdíj finanszírozásának kérdését.

Arról is beszélt, hogy bankot hazai tulajdonban tartani kockázatos is lehet, a félszázalékos növekedésből pedig még nem lehet dübörgésre következtetni. Úgy vélte: bármi is történjen a nemzetközi gazdaságban, a túlélési ösztön és a sokkok elmaradása önmagában hozhat növekedést.

Arra a kérdésre, hogy lehet-e ezermilliárd forint áfát elcsalni, azt mondta: hatalmas a feketegazdaságnak az a része, amit az átlagember nem is gondol már annak, mert eszébe sem jut, hogy a villanyszerelőnek számlát kellene adnia. Ha azt feltételezzük, hogy minden szereplő minden ügylet után adna számlát, akkor az több lenne, mint ezermilliárd forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik