Gazdaság

Nem lesz bér-, csak nyugdíjemelés

forint (forint)
forint (forint)

A kormány jövőre is 2,7%-os költségvetési hiánycélt tűzött ki, továbbra is az adósság csökkentésére és a foglalkoztatás bővítésére fókuszál.

A Portfolio.hu szerint ez olvasható ki a Nemzetgazdasági Minisztérium oldalán elérhetővé tett 2014-es költségvetés tervezési tájékoztatójából. A részletes makropályáról a kormány egyelőre csak annyit közölt, hogy az infláció jövőre 2,8% lehet. Vagyis a nyugdíjasok ekkora emelésre számíthatnak 2014-ben. A tervezet szerint nem emelkednek a bérek a közszférában, csak a pedagógusok és az egészségügyben dolgozók számára.

A jövő évi büdzsét azért is övezi kiemelt figyelem a befektetők és a piaci szakértők körében, mert jövő tavasszal lesznek a parlamenti választások, és többen is új, népszerűségnövelő intézkedésekre számítanak a kormánytól – emlékeztet a gazdasági portál. A Nemzetgazdasági Minisztérium leszögezi: a 2014-es költségvetési hiánycél a GDP 2,7%-a (hasonlóan az idei évhez), és a költségvetési politika hangsúlyos eleme a magas államadósság csökkentése. Jövőre is olyan hiánypálya várható tehát, amely „biztosítja az adósságráta további csökkenését”.

A 2014-es büdzsé tervezése elkezdődött, a törvényjavaslat tervezetét a kormány szeptember 12-én adja át a Költségvetési Tanácsnak, Varga Mihály pénzügyminiszter pedig szeptember 30-ig benyújtja a Parlamentnek. A dokumentum szerint a kormány a 2,8%-os infláció mellett 295 forintos euróval és azzal kalkulál, hogy a köztisztviselői és kormánytisztviselői illetményalap egységesen 38 650 forint, a maximálisan adható éves cafetériakeret pedig 200 000 forint.

Az illetmények esetében „változatlan mértékű illetményalappal/alapilletménnyel és a közalkalmazotti illetménytáblával kell számolni, a személyi juttatás előirányzat illetményfejlesztés címen nem növelhető”. Az egyetlen kivételt a pedagógusok jelentik, akik számára elindításra kerül az életpályamodell. Vagyis a kormány továbbra is befagyasztott bértáblával számol a közszférában, vagyis nem lesz béremelés az állami szektorban és az elkülönített állami pénzalapoknál is figyelembe kell venni az idén májusban bejelentett (a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése érdekében hozott) zárolásokat. A nyugellátások, a rokkantsági, rehabilitációs ellátások és a járadékok emelésénél a 2014. évre tervezett fogyasztói árnövekedéssel kell számolni, vagyis jövőre a nyugdíjak 2,8%-kal emelkedhetnek a 2013-as 5,2%-os emelés után – írja a Portfolio.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik