Gazdaság

Csányi: Korrekt a kapcsolatom Orbánnal

Az OTP vezére beszélt a tartalékokról és arról is, mire kell neki a pénz.

Nem látom a vadászt, és azt sem, hogy milyen kaliberű fegyvere van – válaszolta Csányi Sándor a Népszabadságnak adott interjújában arra a kérdésre, hogy kiadták-e rá a kilövési engedélyt.

Az Afrikából hazaérkező, saját OTP-részvényeit eladó bankvezér szerint mindent lehet jobban csinálni, de az OTP vezetését sokkal jobban már nem lehet. Úgy véli, nőttek a bankokkal szembeni követelmények, az Európai Unió több országa is nehéz helyzetben van, s ezért komoly tartalékokra van szükség.

A magyar húsiparral kapcsolatban azt mondta, hogy „csak akkor tudunk versenyképesek lenni, ha a legkorszerűbb üzemeket építjük meg, és a magyar agrárium legalább olyan költséghatékonyan állítja elő az alapanyagot, mint a németek vagy a lengyelek. Nem az a megoldás, hogy a hatékonytalan, nem korszerű üzemek továbbélését állami mentőövvel biztosítjuk. Az ilyen akciók nem hoznak tartós eredményt, egy vagy legfeljebb két év után újra előáll ugyanaz a probléma, miközben a tulajdonosi tőkéből működő üzemek helyzetét is megnehezítjük. Az állami pénzből megmentett cégek olyan versenyt generálnak, amelyből végül mindenki vesztesként kerül ki, mivel ezek a vállalkozások kevésbé érzékenyek a költségekre. A szektor konszolidációjára új utat kell találni. Nem sok, de hatékonytalan termelőegységre, hanem néhány korszerű nagyüzemre lenne szükség”.

Csányi részvényeladását eddig azzal magyarázták hivatalosan, hogy húsipari érdekeltségeit fejlesztené a befolyó pénzből.

Ha kíváncsi, miért terjeszkedik az OTP Vietnam felé, itt találja az interjú többi részét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik