Gazdaság

Rákellenes kutatások – Bio-műhely

A nagy gyógyszergyárakat nem számítva Magyarországon alig egy tucat hazai biotechnológai cég működik; ezek egyike a Solvo, amelynek távlati célja, hogy a rákellenes terápiákat segítő eljárásokat és vegyületeket fejlesszen ki.

Multidrog rezisztencia – így nevezik azt a jelenséget, ami miatt iszámos tumortípus nem reagál az ellene kezelésképp alkalmazott kemoterápiára. Amennyiben az ennek kialakításában részt vevő mechanizmusokat sikerülne blokkolni, a tumorsejteket bármilyen sejtméreggel (kemoterápiás hatóanyaggal) el lehetne pusztítani.

A Solvo Biotechnológia Kft. kutatásainak középpontjában a multidrog rezisztencia (MDR) áll. A cég fejlesztéseinek hátterét az MTA Szegedi Biológiai Központ és az Országos Haematológiai Intézet alapkutatásai adják. A Sarkadi Balázs és Váradi András által vezetett kutatómunka az utóbbi néhány évben jó néhány szabadalmat és tudományos szenzációt eredményezett, amelyek jelentős üzleti potenciállal kecsegtetnek. Ez keltette fel 1999-ben az LP Invest Rt. tanácsadó cég néhány tagjának figyelmét, akik saját tőkéjüket befektetve, az LP Investtől függetlenül 1999-ben létrehozták a Solvót. A cég ügyvezetője és jelentős részben tulajdonosa, ifj. Duda Ernő – aki egyébként 1991-ben a Copy General hazai fénymásoló-hálózat egyik alapítója volt – nem sokkal később kapcsolatba lépett a Fast Ventures nevű kockázati befektető társasággal, amely más magánszemélyekkel karöltve jelentős tőkeemelést hajtott végre a cégben.

Rákellenes kutatások – Bio-műhely 1A holland-amerikai tulajdonban lévő Fast Ventures Magyarországon eddig 7 befektetést hajtott végre – ezek nagy része informatikai jellegű, csupán a Solvo foglalkozik biotechnológiával. Lukács Mónika, a Fast Ventures befektetési tanácsadója elmondta: elsősorban a Solvo multidrog rezisztenciát hatástalanító gyógyszerfejlesztésében látnak fantáziát, és a céget hamarosan részvénytársasággá alakítják.

ÉRZÉKETLENÜL. Jórészt a multidrog rezisztencia az oka annak, hogy a rákbetegek egy része nem érzékeny a kemoterápiára. A gyógyítást akadályozó védekező mechanizmust a sejtek felszínén található fehérjék alakítják ki. A sejthártyában ülő MDR-t okozó fehérjék szerepe az, hogy bizonyos anyagokat ne engedjenek be a sejtbe; amikor az idegen vegyületek valahogy mégis átjutnának a membránon, ez a transzportrendszer folyamatosan “kipumpálja” őket a sejtből. A jelenségnek az egészséges sejtek működésében óriási szerepe van: védi őket a mérgekkel szemben, adott esetben az MDR fehérjék nem engedik, hogy a bélrendszerből veszélyes anyagok szívódjanak fel, vagy megakadályozzák, hogy bizonyos vegyületek elérjék az idegrendszer sejtjeit. A probléma az, hogy ez a mechanizmus a tumorsejtekben is erőteljesen működik, csak itt éppen a kemoterápiában alkalmazott, szándékosan adagolt sejtmérgekkel szemben, s így a daganatsejtet nem lehet elpusztítani a kezeléssel. A tumorsejteknek ráadásul szokásuk a normálisnál nagyobb mértékben termelni ezeket a rezisztenciát kialakító transzportfehérjéket, úgyhogy ellenálló képességük még kifejezettebb. Az MDR fehérjék blokkolásával lehetőség nyílik arra, hogy a rezisztenciát megszüntessék, a tumor így már támadható a sejtmérgekkel.

BÉRMUNKÁBAN. A cég szabadalmaztatott technológiái révén olyan vizsgálatokat végez bérmunkában, amelyekkel ügyfelei – jelenleg kizárólag amerikai gyógyszergyárak és biotechnológiai cégek – gyógyszerhatóanyagként számításba jöhető vegyületeit elemzik. Ezekkel az úgynevezett screening esszékkel budapesti és szegedi laborjaikban pontos válasz adnak arra, hogy a gyógyszerjelölt molekulák mekkora mértékben, milyen sebességgel lépnek kölcsönhatásba a célsejtekkel, bejutnak-e azok belsejébe, vagy a membránfehérjék kipumpálják őket onnan. Arról, hogy e tevékenységéből a Solvo mekkora árbevételre tesz szert, ifj. Duda Ernő ügyvezető nem szívesen beszél, de – mint mondja – nem sokra; céljuk ugyanis nem az, hogy bérmunkában kutassanak, és ezzel termeljenek profitot. Mint kutató-fejlesztő cég hosszú távon ezekre a nagy teljesítményű rendszerekre saját gyógyszerkutatásaikhoz maguknak is mindenképp szükségük van. Jelenleg mégis terveik között szerepel, hogy ezt a komplex vizsgálatokat lehetővé tévő technológiát értékesítik, az Egyesült Államokból többen is érdeklődnek a rendszer iránt.

A Solvo másik szakterülete a daganatok rezisztenciájának meghatározására vonatkozó diagnosztika. Az ellenállóképességet mérő termékük világújdonság. Sarkadi Balázs és az Országos Haematológiai Intézet szabadalmaira építve a MultiQuantnak nevezett készlet segítségével még a kemoterápia előtt meg tudják mondani a betegről, hogyan reagál majd a kezelésre, és ahhoz is nyújtanak némi támpontot, hogy esetében melyik vegyület lehet a leghatásosabb. Mivel a rezisztencia kialakításában több különböző típusú fehérje vesz részt, és egy-egy tumortípusban ezek közül általában egyetlen egy dominál, előfordul, hogy a tumor ugyan érzéketlen az egyik gyógyszerre, de tökéletesen elpusztítható egy másikkal. A MultiQuanttal pontosan mérhető a különböző rezisztenciát kialakító fehérjék aktivitása, a diagnózis felállítása után így a klinikus – amennyiben különböző protokollok vannak a kezében – választhat a kezelési módszerek közül. A MultiQuant megfelelő betegminta-számon bevizsgálva, klinikai vizsgálatokkal igazolva Magyarországon egy éve engedélyezett termék, gyártása folyamatosan zajlik, Japánból és az Egyesült Államokból is rendeltek már belőle. Ifj. Duda Ernő szerint azért lehet sikeres, mert a maga tekintetében egyedülálló a piacon: nagyságrendekkel érzékenyebb termék, mint konkurensei. Bár multidrog rezisztenciát kemoterápia előtt bizonyos országokban kötelező mérni, a megszokott analizáló módszerek csupán “egybites” választ adnak, vagyis csak azt tudják megjósolni, jelen van-e az adott kemoterápiás vegyületet kidobáló fehérje a sejtben vagy sem; ez azonban nem egyenlő a fehérjék valódi funkcionális viselkedésének bemérésével. A MultiQuant ugyanis nem csupán a fehérje jelenlétét, hanem azok pumpálási aktivitását is méri.

A vizsgálat a beteg véréből, élő sejtekkel történik, egy áramlási citométernek nevezett készülékben. Mivel ez csupán a rajta átfolyó vérben elkülönülve lebegő sejtek bemérését teszi lehetővé, eddig csakis a vér daganatsejtjeinek meghatározására volt alkalmas. A Solvo egyik új fejlesztésével azonban úgy tűnik, a vizsgálatokat egyéb daganatokra is ki lehet terjeszteni. A Solvo megoldásában enzimekkel és mechanikai hatással képesek úgy szétbontani a tumorból biopsziával vett mintát, hogy a sejtek 95 százaléka túlél, így a MultiQuant vizsgálat minden további nélkül elvégezhető. Ezért jelenleg a MÁV Kórházzal együttműködésben a leggyakoribb szilárd tumorokra, megfelelő betegszámon szilárd daganatokra is tesztelik a MultiQuant esszét.

GYÓGYSZERKUTATÁS. A diagnosztikán kívül a Solvo merészebb álmokat is dédelget. Ifj. Duda Ernő szerint legizgalmasabb tevékenységük, hogy olyan vegyületeket próbálnak előállítani, amelyek megszüntetik a multidrog rezisztenciát. A SOTE vegyészeivel együttműködve az MDR fehérjék szerkezetének és működési mechanizmusának pontos ismeretében tudatosan tervezik meg a membránfehérjéket blokkoló molekulákat. Eddig 1200 vegyületet teszteltek és jelenleg két ígéretes jelölttel dolgoznak; a molekulákat már szabadalmaztatták, az alapvető hatástani és állatkísérletes toxikológiai vizsgálatok eredményei alapján pedig van esély arra, hogy idővel humán klinikai kísérletekbe fogjanak velük.

A Solvo vezetői is tudatában vannak annak, hogy vizsgálataikat nem szabad csupán néhány anyagra koncentrálniuk, és hogy a siker érdekében esélyeiket növelni kell, ezért több párhuzamos fejlesztést hajtanak végre. Ifj. Duda Ernő elmondta: tevékenységeik közül ez a munka a legkockázatosabb és legköltségesebb, viszont egyben a legígéretesebb. Ez az, amitől a Solvo egyszer nagy biotechnológiai, sőt talán gyógyszercég lehet. Az ügyvezető az ütőképes menedzsmentben és a tudományos hátteret adó kutatócsoport világszínvonalú tudásában bízik.

Mindezen kutatómunka mellett a Solvo folyamatosan keresi az ígéretes hazai biotechnológiai eredményeket. Mivel a cég meglehetősen kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezik az Egyesült Államokban, szívesen közvetít a kutatóhelyek és a potenciális felhasználók között; ifj. Duda Ernő szerint ez is egyik eszköz lehet annak elérésben, hogy Magyarországon is jól működő biotechnológiai ipart teremtsenek meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik