Gazdaság

Kalapács alatt – Szezonnyitók

Kalapács alatt – Szezonnyitók 1A héten megkezdődött a budapesti árverő házak nagy őszi menetelése. #<#Lapzártánk után került sor a Bizományi ékszeraukciójára, valamint a Nagyházi Galéria sorrendben 71. árverésére. Nagyházi Csaba XIX. és XX. századi festménykollekcióval lépett a közönség elé, a felkínált anyag ezúttal inkább csak közepes minőséget képviselt, nélkülözte a kiemelkedő alkotásokat. Pénteken Virág Judit veszi kezébe a kalapácsot. A MűTerem Galéria új helyszínen, a Pesti Vigadóban várja a vásárlókat szeptember 28-án 17 órakor. Változott a kollekciót bemutató kiállítás helye is, a Falk Miksa utcai galéria új, szeptemberben megnyitott szárnya adott otthont az árverésre felkínált alkotásoknak, amelyek csütörtök estig még megtekinthetők. Kalapács alatt – Szezonnyitók 2A pénteki rendezvényen tíz Zsolnayra licitálhat a nagyérdemű, az egyik legszebb darab, egy 1902-ben készült porcelánfajansz tál – opak és eozin mázzal – 750 ezer forintért eladó. A Zsolnayk mellett több különleges tárgy is szerepel a kínálatban, így egy Loetz váza, Adolf Beckert alkotása, színtelen üvegből, a felületén beágyazott zöld, kék fonatokkal és piros üvegberakásokkal, kikiáltási ára ugyancsak 750 ezer forint. Két szép Gorka-plasztikáért 300 ezer, illetve 200 ezer forintról kezdődhet az alku, Mattis Teutsch János alumíniumszobra, egy álló női akt induló ára pedig 1,8 millió forint.

Kalapács alatt – Szezonnyitók 3Mattis Teutsch több festménye is kalapács alá kerül, köztük a legérdekesebb egy 1922-ben készült, védett kompozíció: kikiáltási ára 5 millió forint. Félmillió forinttal ennél is magasabbról indul egy Rippl-Rónai, amely Zorkát ábrázolja kék blúzban, zöld szelencével.

A Pesti Vigadóban kalapács alá kerülő anyagban szép számmal akadnak kortárs magyar festők – többek között Fehér László, Gyarmathy Tihamér, Wahorn András, Bak Imre, Kováts Albert – alkotásai.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik