Gazdaság

Szponzorok a Szigeten – Kistehén célcsoport

A Sziget Fesztivál támogatásával a cégek személyes élményekkel akarják megfogni a fiatal fogyasztókat.

Szponzorok a Szigeten – Kistehén célcsoport 1Sziget Fesztivál, Nagyszínpad, szombat este kilenc óra. Vége az Anima Sound System koncertjének, a tömeg felbolydul, s majd minden ember a mobiljához kap, hogy egyeztesse a következő programot. A Pannon GSM becslése szerint az idén a résztvevők 90 százaléka mobiltelefonnal érkezett, s ez a vezetékes telefonok környékén látható: míg pár éve hosszú sorok kígyóztak a fülkék előtt, az idén már nem kellett várakozni.

A Pannon három éve szponzorálja a Szigetet, tavaly óta a Bee márkanév alatt, idén pedig már egyenlő rangban a korábbi névadó Pepsivel. “A rendezvény kivételes lehetőséget jelent, hogy elérjük a 15-25 év közötti fogyasztókat. Az úgynevezett Y-generáció ugyanis klasszikus reklámmal nehezen közelíthető meg. Újságot nem olvasnak, tévét ritkán néznek. Az internetet aktívan használják, de itt sem híreket keresnek, hanem programokat, játékokat vagy leveleznek. Őket a személyes élményekkel lehet megfogni, ezért a marketingünkben kiemelt helyen van az eseményszponzoráció, mint gólyabálok vagy a Budapest Parádé támogatása, ezek a klasszikus hirdetést helyettesítik a korosztály felé” – mondja Suba János sajtószóvivő. Ezt alátámasztja, hogy tavaly a kifejezetten fiataloknak szánt Bee-márka bevezetése egybeesett a Diákszigettel. A szigetlakók vették a lapot, s lelkes bee-bee-zéssel köszöntek egymásnak. A szájreklám így azokat is elérte, akik a hirdetésekről lemaradtak. “A szuperidétlen szlogen telibe talált, az év végén a megcélzott korosztály 96 százaléka ismerte a márkát” – büszkélkedik Suba János. A társaság célja az, hogy piacvezetők legyenek a korosztályban. Az idősebbeknek szánt Praktikum-csomag nevét a világzenei színpad viseli.

Szponzorok a Szigeten – Kistehén célcsoport 2FIZETŐS GRAVITÁCIÓ. A Szigetre az éves szponzoráció felét fordítják, ebben benne foglaltatik az anyagi támogatás, a szigeten nyújtott szolgáltatások költsége és a nagy forgalom miatti kapacitásnövelés is. A társaság sms-üzenőfalat, mobiltöltő állomást, wapos és sms-es programinformációs szolgáltatást üzemeltet a szigeten, a fő attrakció pedig a Bee extrémpark, mászófallal, légibiciklivel és más kalandjátékokkal. Igaz, itt egynémely eszközért, például a gravitáció triplájával kilövő csúzliért fizetni kell, de a társaság szerint ez csak a torlódások elkerülését szolgálja, a bevétel messze nem termeli ki a park fenntartási költségeit.

A Sziget másik fő támogatója a Pepsi, kezdetektől szponzorálja a rendezvényt, amely öt évig a nevüket viselte. Idén azonban a Szigetet inkább reklámfigurájával, a Kistehénnel azonosítják a látogatók. “Ideje volt, hogy a rendezvény kilépjen egy kereskedelmi márka árnyékából s önálló személyisége legyen” – kommentálja a Pepsi név levételét a sziget elől Barta Zsolt pr-menedzser. “A szoros kötődés mindazonáltal megmaradt, hiszen a mi nevünket viseli a Nagyszínpad” – teszi hozzá. A Pepsi idén DJ- és karaokeversenyt is szervez, s a szelektív hulladékgyűjtés érdekében ajándékokkal ösztönzi a résztvevőket a műanyagpalackok összeszedésére. “A Sziget életre szóló élményt jelent a tinédzser korosztálynak, s mi ehhez szeretnénk hozzákapcsolni a Pepsi nevét. Ilyen erős kötődést reklámozással nem lehet elérni” – magyarázza Barta Zsolt.

Az SSL Magyarország Kft. is a célcsoportja, a 18-30 évesek elérése érdekében van jelen a Szigeten. Az anyagi támogatásért cserébe a Táncdalfesztivál sátor márkájuk, a Durex nevét viseli. A területen saját rendezvényeket szerveznek: aki részt vesz a tréfás vetélkedőn, vagy kitölti a kérdőívet a szexuális úton terjedő betegségekről, óvszert kap ajándékba. A cég megbízásából összesen 30 fiatal dolgozik a Durex területén, emellett 8 ember járkál a Szigeten spermafigurás kosztümben, s aki az általuk osztogatott szórólapot visszaviszi a sátorba, Durex feliratú sapkát vagy hátizsákot kap ajándékba, amelyek aztán további reklámként működnek. “A rendezvény jó alkalom, hogy közelebbi kapcsolatba kerüljünk a célcsoportunkkal. Bár az értékesítés mindig augusztus és szeptember folyamán a legmagasabb, jelenlétünk elsődleges célja az imázs építése” – nyilatkozza Wallfisch Tamás, a Durex termékcsoport értékesítési és marketingigazgatója.

Szponzorok a Szigeten – Kistehén célcsoport 3SZÍNFOLTOK. “A Sziget költségvetése egymilliárd forint körül van, ennek mintegy negyven százaléka származik a szponzoroktól. A többséggel évek óta megállapodásunk van” – mondja Takács Gábor, a Sziget Kft. ügyvezetője, aki elutasítja a fesztivál kommercializálódásáról szóló vádat. “Törekszünk minden céggel úgy megegyezni, hogy ne csak anyagi támogatást nyújtsanak a reklám ellenében, hanem valamilyen programot, szolgáltatást is szervezzenek a rendezvény helyszínén, ami egy színfoltot is jelent a fesztiválon.” Mindenki megnézi például az Arany Ászok sátorerdejét, amely öt doboz sör ellenében éjszakai szállást nyújt, igaz, gyorsan betelnek a helyek. A Milli Tejbárban is nehéz szabad asztalhoz jutni.

Az élménymarketing hosszú távú hatása nehezen felmérhető, ám a társaságok elégedettek a szigeti jelenléttel. A direkt értékesítés azonban a szponzorálás összegéhez képest egyik cégnél sem jelentős tétel. A Pannon GSM szigeti boltjában elsősorban a feltöltőkártyák fogynak. A Pepsi – konkurencia híján – egy kisebb város havi üdítőszükségletét méri ki a büfékben, ám ennek bevétele eltörpül a szponzori kiadások mellett. A Durex az idén nem is foglalkozik árusítással a Szigeten. “Tavaly próbálkoztunk vele, de kicsi volt a forgalom” – magyarázza Wallfisch Tamás. “Mivel összesen 15-20 ezer óvszert osztunk ki ajándékba, aki akar, az idén is hozzá tud jutni.” Már ha az illetőnek megfelel, hogy a nyerhető óvszerek epres vagy mentolos ízesítésűek…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik