Gazdaság

Argentin bajok

Immár öt év recesszió után Argentína gazdasága a stabilizáció jegyeit mutatja.#<# Mindemellett a tavalyi pénzügyi válság, a kormányzati gondok és a társadalmi elégedetlenség miatt 2003. is kemény esztendő lesz a dél-amerikai országban. Argentin bajok 1A GDP a második negyedévben 0,9 százalékkal volt magasabb, mint az első három hónapban. Két év óta ez volt az első negyedévről negyedévre történő emelkedés, ami még akkor is figyelemre méltó eredmény, ha éves összehasonlításban a visszaesés 13,6 százalékra rúgott. Az ipari termelésről szóló adatok is azt mutatják, hogy a harmadik negyedévben az argentin gazdaság megállt a lejtőn.

Mindemellett a gazdaság továbbra is törékeny, ennek fő jelei: a tavalyi decemberi, 95 milliárd dolláros hitelátütemezés miatti államcsőd, a peso 70 százalékos csökkenése, a banki kifizetések korlátozása és a fogyasztói bizalomcsökkenés.

Valamelyest mérséklődött az infláció, de az év végére még így is 60 százalékos lehet a ráta. Az árszinttel együtt mozog lefelé a kamatláb is, de még mindig 36 százalékra várható éves átlagban.

Az argentin központi bank a monetáris gyeplőt továbbra is szigorúan tartja. Az adóbevételek is nőttek ebben az évben, ami a magas infláció és az adóemelés következménye. Mivel 2003 márciusában választások lesznek, s a lakosság fele szegénységben él, a kabinet valószínűsíthetően inkább növeli majd a kiadásokat, mintsem csökkentené.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik