Gazdaság

Meglehetõsen borús képet

festenek az ország állapotáról az elmúlt napokban közzétett makroadatok. A GDP-arányos éves államháztartási deficit a 9 százalékot közelíti, s a folyó fizetési mérleg idei hiánya is meghaladja majd a kritikusnak tekintett 5 százalékot. Klasszikus ikerdeficit látszik tehát kialakulni, amikor az állami büdzsé hiányát az exportnál gyorsabban növekvő import idézi elő. Legutoljára a kilencvenes évek közepén, a Bokros-csomag előtt állt elő ilyen veszélyes helyzet.

Jövőre nem lesznek megszorítások, csak kiigazítás – állítja Medgyessy Péter kormányfő, és a kormány által a parlamentnek benyújtott költségvetés valóban nem számol a kiadások radikális lefaragásával. A költségvetésben tátongó lyukakat a kormány a bevételek növelésével kívánja elérni, egyes adónemekből (mindenekelőtt az áfából és a jövedéki adóból), valamint az illetékekből befolyó többletbevételek révén. Felettébb kérdéses persze, hogy adóemelések nélkül lehetséges-e érdemben növelni a bevételeket.

Még nagyobb dilemma, sikerül-e – és ha igen, milyen időtávban – a belső kereslet által vezérelt üzemmódból exportorientált fokozatba állítani a gazdaságot. Az mindenesetre kétségtelen, hogy a magyar gazdaság jelenleg rossz pályán halad: ilyen óriásdeficitek mellett az egyensúly helyrebillenéséhez a külföldi konjunktúra felpörgése sem lenne elég (ez utóbbira egyébként nem sok jel mutat). Számunkra az is egyértelmű, hogy a rossz gazdaságpolitikai mix (laza fiskális, illetve viszonylag szigorú monetáris politika) korrigálását a költségvetési oldalon kell kezdeni.

Rossz mérlegek ide vagy oda, a forint árfolyama megingathatatlanul erős, ami mindenképpen biztató. Egyfelől mutatja, hogy a piac bízik a gazdaságpolitika alakítóiban, és honorálja, hogy a Medgyessy-kormány elődjétől eltérően transzparens büdzsét készít. (Egyebek mellett az eddig eltitkolt tételek “beemelésétől” nőtt meg ennyire a deficit.) Másfelől jelzi: az uniós konvergencia idővel mindenképpen kikényszeríti a deficitek csökkentését, mégpedig az infláció felpörgése nélkül. Ez azt is jelenti, hogy a kormányzati berkekből időről időre hallatszó forintgyengítési szándék a piacokon egyszerűen süket fülekre talál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik