Gazdaság

Innovációs nagydíj – Aratott a molekulagyár

A ComGenex Kutató-Fejlesztő Rt. fejlesztése nyerte a 2001. évi Innovációs Nagydíjat#<#; a kombinatorikus kémia úttörő művelőjeként számon tartott gyógyszerkutató vállalat (Figyelő, 2000/16. szám) vegyületeket szintetizáló módszere, a ComGenex Mátrix Technológia (CMT) részesült az elismerésben. Az ennek részét képező "MiniReaktorokat" tavaly többek között a GlaxoSmithKline-nak adták el. Innovációs nagydíj – Aratott a molekulagyár 1A 100 alkalmazottal működő ComGenex a világ vezető gyógyszergyárai számára állít elő úgynevezett molekula könyvtárakat. Az ezekben szereplő vegyületek későbbi fejlesztések során gyógyszerek hatóanyagai is lehetnek; a cég megrendelőiknek, például a Bayernek, vagy az Aventisnek szállított sok milliónyi molekula közül már több sikergyanús – többek között az AIDS kezelésére alkalmazható – gyógyszerjelölt is kikerült.

Miután a vállalat 2001-re megtöbbszörözte korábbi árbevételét (4 millió dolláros forgalmat produkált) és nyereségét, az Egyesült Államokban és Japánban is képviseletet nyitott. Folyamatosan növekvő megrendeléseinek kielégítésére ez év februárja óta fejlesztőközpontot üzemeltet a balatonfűzfői ipari parkban. Itt akár 100 kutató is dolgozhat egy időben, a cég vezetőinek tervei szerint szoros együttműködésben a Veszprémi Egyetem vegyészmérnöki karával.

Szintén a cég saját fejlesztése a kombinatorikus kémiai iparágban világelső elektronikus kereskedelmi felület, a ComGenex-Direkt, amely a gyógyszerkutatások számára nélkülözhetetlen molekulák beszerzését könnyíti meg az in-terneten keresztül.

Ezt jelenleg a vállalat 200 ügyfele használja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik