Gazdaság

Irodaház kategória II. díj

Épület: Az APEH Gvadányi úti székháza Helyszín: Budapest, XIV. kerület, Gvadányi út 69. Felelős tervezők: Kalo Emese, Pásztor József, Jakab Veronika (Építész Kaláka Kft.) Építtető: APEH

Irodaház kategória  II. díj 1Gazdaságosság, egyszerűség, visszafogott elegancia és átláthatóság – mindaz, amit az APEH Kelet-budapesti Igazgatósága magáról mondani akar. A most megépült új tömb, amely az építészet nyelvére fogalmazza át ezeket az elveket, példaszerű az állami építkezések számára. Az öt emelet magas, elsősorban irodai munkahelyeknek otthont adó és csak kisebb ügyfélforgalomra számító vörös színű épület színvilágában jól illeszkedik a meglévő kilencemeletes tömbhöz. Ugyanakkor már külsejét tekintve is modernebb, egyszersmind gazdaságosabb annál: a burkolótéglás homlokzat elegánsabb megjelenés mellett hosszabb élettartamot biztosít az épületnek.

Irodaház kategória  II. díj 2Az átláthatóság gondolata az épületet jellemző világosságban ragadható meg. A mesterséges irodai neonfénnyel szemben itt a természetes fényt sikerült a tervezőknek az épületbe csalogatni. Az aula pihenőpadokkal és növényekkel tarkított, változatos térburkolatú zöld sziget, mely közösségi terével humanizálja az egyébként szigorúan strukturált, a leginkább funkcionális elvárásoknak eleget tevő épületet. Ez a világos belső udvar az épület középpontja: az itt található, kétszintes előcsarnokba érkeznek az ügyfelek, itt emelkedik a szoborszerű, mégis könnyed főlépcső, innen nyílnak az egyes szinteken az irodák. Az emeleten kisebb irodák, az épület fejrészében a nagyobb területű vezetői irodák találhatók. A tárgyalóterem a ház hangsúlyos pontján, az első emeleten, a kétszintes előcsarnokhoz kapcsolódva kapott helyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik