Gazdaság

Jön a 100 százalékig magyar termék

Jószerével csak a fűszer és a csomagolóanyag, vagyis legfeljebb egy adott élelmiszer öt százaléknyi összetevője lehet külföldi eredetű ahhoz, hogy a jövőben megkapja a "100 százalékig magyar termék" minősítést - mondta Kardeván Endre a Világgazdaságnak.

A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára hozzátette, hogy már csak aláírásra vár a magyar élelmiszertermékek minősítését szabályozó miniszteri rendelet. Kardeván Endre szerint lesz egy kevésbé szigorú kategória is, itt megengedett a külföldi alapanyag, ám az élelmiszert Magyarországon kell feldolgozni, csomagolni és forgalomba hozni – idézi a lap.

A rendelettervezet túl van a társadalmi és a minisztériumi egyeztetésen, ám még nem dőlt el, hogy kell-e a kihirdetés előtt uniós jóváhagyás. Ha nem, a következő hetekben már életbe léphet a jogszabály. Ha pedig Brüsszel engedélyére is szükség van, akkor három hónappal kitolódhat a direktíva életbelépése – írja a Világgazdaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik