Gazdaság

Erős marad a frank

Rossz hír a frankhiteleseknek: az általános gazdasági bizonytalanság miatt gyengül a dollár és az euró, a svájci frank pedig – hagyományos menekülővalutaként – egyre erősödik. Délelőtt 220 forintot adtak egy frankért.

Második napja gyengül a dollár árfolyama, miután az amerikai kereskedelmi tárca megerősítette: az első negyedévben a világ legerősebb gazdaságának éves növekedési üteme az első negyedévben 1,8 százalékosra csökkent a tavalyi negyedik negyedéves 3,1 százalékról. Ráadásul a GDP több mint kétharmadát adó magánfogyasztás növekedése is megtorpanni látszik, a piac szorongva várja a minisztérium pénteki közleményét az áprilisi költekezési kedvről.

Európában még rosszabb a helyzet: az euró öt napja gyengül a frankhoz és a jenhez képest, mert továbbra sem látszik, miként rendeződhet az euróövezet periférikus országainak gigantikus államadóssága. Csütörtökön az IMF azzal riogatott, hogy nem folyósítja mentőcsomagja következő, 12 milliárd eurós részét Görögországnak, mert az nem tesz meg mindent költségvetési hiánya csökkentése érdekében.

Péntek reggel mindenkori mélypontjához képest (1,2220) 0,2 százalékponttal erősödött az euró a frankhoz viszonyítva: egy euró 1,2165 frankot ért a devizapiacokon. Budapesten egy frankért 220 forintot adtak a bankközi devizapiacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik