Gazdaság

Visszaestek a magáncégek az euróövezetben

Az euróövezet gazdaságában szeptember után októberben is gyengült a magánszektor teljesítménye. Az adatok GDP-csökkenést vetítenek előre az év utolsó három hónapjára.

A Markit piackutató intézet összetett beszerzési menedzserindexe (bmi) 47,2 pontra csökkent a szeptemberi 49,1 pontról az előzetes számítások alapján. A mutató augusztusban még a növekedést a visszaeséstől elválasztó 50 pontos határ felett, 50,7 ponton állt.

A szolgáltatási szektor bmi-je 47,2 pontra esett a szeptemberi 48,8 pontról, ami a vártnál sokkal rosszabb adat, a Reuters által megkérdezett 35 elemző között egy sem volt, aki ilyen alacsony értéket jósolt volna.

A feldolgozóipari bmi 47,3 pontra – 2009 júliusa óta a legalacsonyabb szintre – csökkent a szeptemberi 48,5 pontról.

Németországban – Magyarország első számú gazdasági partnerénél – 27 havi növekedés után októberben először csökkenést jelez a mutató, a feldolgozóipari bmi 48,9 pontra esett a szeptemberi 50,3 pontról.

Az euróövezet egészét tekintve az adatok az összesített hazai össztermék (GDP) nagyjából 0,5 százalékos csökkenését vetítik előre a negyedik negyedévre – értékelte a felmérés adatait Chris Williamson, a Markit vezető elemzője.

A bmi-számítások előnye, hogy jóval gyorsabban készülnek el, mint az állami statisztikai hivatalok hatalmas minták alapján készülő felmérései, ugyanakkor a tapasztalatok szerint pontosan mutatják a vizsgált ágazatokban végbement folyamatokat és megbízhatóan jelzik előre a gazdaság egészének alakulását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik