Gazdaság

Lehman-csőd újra?

Az, hogy Görögország megmenekül-e a formális csődtől, kérdéses. Az azonban biztos, hogy bármi történik, súlyos ára lesz a helyzetnek: a hét elején egy amerikai internetes brókercég, az MF Global iratkozott fel a veszteséglistára.

Csődvédelmet kért az amerikai MF Global internetes brókercég hétfőn, miután jelentős veszteségeket szenvedett el az olasz, görög és portugál államkötvényeken, s a cég egyes eszközeinek Interactive Brokers általi felvásárlása egyelőre kútba esett. A cég adóssága 39,7, vagyona 41 milliárd dollár a Bloomberg által közölt adatok szerint. Ez Amerika történetének 8. legnagyobb vállalati, s 5. legnagyobb pénzintézeti csődje (a Lehman, a Washington Mutual, a CIT és a Conseco után).

Lehman-csőd újra?

Megvan az európai adósságválság első amerikai áldozata – kommentálta a csődvédelem bejelentését tegnap a tengerentúli média, s a cég piaci súlya miatt rögtön párhuzamot is vontak a három évvel korábbi Lehman-csőd és a mostani eset között. (Az idén augusztus végén a határidős kereskedőcég a Marketwatch beszámolója szerint a 8. legnagyobb piaci szereplő volt, ügyfélállománya elérte a 7,3 milliárd dollárt.)

A cég vesztét az eddig megjelent információk szerint az okozta, hogy saját számlás kereskedésbe kezdett, miután tavaly tavasszal Jon Corzine, a Goldman Sachs korábbi vezetője átvette a cég irányítását, s közepes méretű befektetési bankká kívánta a társaságot átalakítani. A perifériás európai államok kötvényein aztán óriási veszteségeik keletkeztek. (Az MF Global múlt héten publikált gyorsjelentésében a szeptember 30-ával zárult üzleti negyedévéről hatalmas 186,6 milliárd, részvényenként 1,16 dolláros veszteséget jelentett az egy évvel korábbi 38,8 milliárd dolláros, részvényenként 59 centes mínusz után.)

A cég részvényeinek kereskedését hétfőn felfüggesztették, árfolyama ezt megelőzően 16 százalékos bukás után 1,2 dolláron forgott.

Volt hír korábban is…

Nem az MF Global azonban az első olyan nagyobb pénzpiaci szereplő, ahol súlyos gondok jelentkeztek az európai adósságválság következményeként. Október elején a Dexia bankot kellett belga-francia-luxemburgi állami összefogással megmenteni. A három ország kormánya összesen 90 milliárd euró garanciát vállalt, a problémás követeléseket – a görög, olasz és spanyol kötvényeket – egy rossz bankba viszik át. A Dexiát pedig – amely egyébként 2008-ban is állami segítségre szorult – feldarabolják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik