Közélet

Rendőrök szállták meg a Hajógyárit

rendorseg(210x140)(3).jpg (rendőrség)
rendorseg(210x140)(3).jpg (rendőrség)

Két bezáratott szórakozóhel,; rendőrnek eladásra kínált drog,, szórakozás baseball ütővel, lopott áram és gáz, leszűkített menekülési útvonal, bejelentés nélküli foglalkoztatás, vizezett szeszesital – íme az éjszakai portya mérlege.

Az országos rendőrfőkapitány összesen 13 fővárosi szórakozóhely ellenőrzését rendelte el. A Hajógyári szigeten és a belvárosban végrehajtott múlt éjszakai akcióban közel háromszázan vettek részt, a rendőrség kijelölt állománya, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, valamint a Nemzeti Munkaügyi Hivatal emberei.

Annak ellenére, hogy a tervezett akcióról a szórakozóhelyek tulajdonosai bizonyítottan tudtak, a rendőrség 218 személlyel szemben intézkedett – olvasható az ORFK közleményében. Két elfogott és előállított férfi ellen visszaélés kábítószerrel bűntett elkövetésése, másik kettő ellen közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása, míg újabb két ember ellen közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt indult eljárás.

A társhatóságok is lecsaptak, és a rendőrség szerint számos hiányosságot tártak fel. Például az ellenőrzött szórakozóhelyeken dolgozott vagyonőrök közül 14-et bejelentés nélkül foglalkoztattak. Ezen felül  több helyen elmaradt a kötelező rovarirtás, gondok voltak az a dohányzással kapcsolatos szabályok betartásával, nem volt hiány a járványügyi, jövedéki szabálysértésekből és a rosszul bekötött gázórákból sem. Két szórakozóhelyre lakat is került.

Az Országos Rendőr-főkapitányság a közeljövőben több hasonló akciót is tervez.

A Hajógyári sziget újabban gyakran kerül terítékre a korrupciós botrány kapcsán. Június elején bombaként robbant a hír: főrendőrökre csapott le a Terrorelhárítási Központ. A gyanúsítottak száma azóta szép lassan gyarapszik. Rács mögé került Hopka Lajos, a Nemzeti Nyomozó iroda speciális bűnszervezeti csoportok elleni osztályának vezetője, Kalmár Tamás, a Budapesti Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályvezetője, csak úgy, mint a Nemzeti Nyomozó Iroda Szervezett Bűnözés Elleni Főosztályának vezetőjének, Gulyás Imre és egy felderításel foglalkozó nyomozót is. Szintén előzetesben van a Hajógyári sziget „ura”, Vizoviczki László és három embere. Kettőnek közülük azért kell felelnie, mert állítólag csúnyán helybenhagytak egy fiatalt. Az elmúlt hetekben négy haláleset és egy eltűnéssel kapcsolatos úgy aktáit is leporolták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik