Közélet

Durva műhiba: fájdalomcsillapítóval kezelték a gégerákját

Korhaz(960x640)(1).jpg (Kórház)
Korhaz(960x640)(1).jpg (Kórház)

Két és fél éven át fájdalomcsillapítóval kezelték M. Jánost, akiről végül kiderült, gégerákja van, ám ezt az orvosa nem vette észre – írja a Blikk.

Bár állapota a másfél évig tartó antibiotikumos kezelés mellett is egyre csak romlott, kezelőorvosa nem firtatta igazi baját, hanem azt tanácsolta neki, hogy szedjen fájdalomcsillapítót a torokfájásra. Az elhunyt férfi lánya állítja, édesapját meg lehetett volna gyógyítani, ha időben észreveszik daganatát. Mint mondja, a doktornő, akihez járt az apja, végzett nála gégetükrözést, de semmit sem talált, így folytatta a fájdalomcsillapítást és elküldte ideggyógyászhoz. Az ominózus tükrözésnél ugyan leírta a doktornő, hogy alig átjárható a férfi torka, ám korántsem utalta be olyan vizsgálatra, ahol kiderülhetett volna, hogy miért.

A férfit végül családja átvitte egy másik kórházba, ahol kiderült: garatának hátsó falán akkora daganat van, hogy a normálishoz képest mindössze 28 százaléknyi oxigént tudott belélegezni. Ám ekkor már késő volt: a testében addigra már szanaszét szóródtak az áttétek, és a férfi 2008-ban elhunyt.

Ha időben, fél vagy egy éven belül észreveszik, akkor jó eséllyel teljesen gyógyítható lett volna – állítja a lánya, aki pert indított édesapja halálának ügyében, sőt feljelentést is tett a rendőrségen. Foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt indult rendőrségi eljárás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik