Gazdaság

TŐZSDEI GYORSJELENTÉSEK UTÁN – Hozták a formát

Igazán pozitív meglepetést a nagyobb tőzsdei cégek nem okoztak az utóbbi napokban közzétett mutatóikkal, sőt volt néhány kisebb csalódás is. A számok azért ahhoz elég jók voltak, hogy a külföldi befektetők figyelme ne lankadjon.

Ellentmondásos folyamatok olvashatók ki a Mol 1999. évi gazdálkodásáról szóló – a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett társaságok közül utolsóként, február 15-én közzétett – gyorsjelentésből, s ez érvényes néhány további tőzsdei cég beszámolójára is. Az olajtársaság 36,3 milliárdos nettó eredménye 4 milliárddal felülmúlta ugyan az elemzői várakozásokat, de a bázisadatokkal összevetve így is több mint 33 százalékos visszaesésről árulkodik. Ráadásul a vártnál jobb nettó eredmény nem elsősorban a kedvező – 16 százalékkal bővülő – üzemi eredmény következménye, hanem inkább a bejelentett 30 milliárd forintos helyett 26 milliárdos céltartalék-képzésnek, illetve a közel 4 milliárdos adó-visszatérítésnek köszönhető. A piaci konszenzusnál kissé kedvezőbb eredményt tartalmazó jelentés közzététele után mégis esett a részvény árfolyama. Ez valószínűleg nem azzal van összefüggésben, hogy a Mol 1999. évi gazdálkodása relatív megközelítésben veszteséges volt (a nettó profit nem érte el azt a szintet, amelyet a saját tőke állampapírokba fektetése hozott volna), inkább a befektetők ez évre vonatkozó eredményvárakozásait tükrözi. Miközben ugyanis az elemzők és a külföldi befektetők az Európában beinduló növekedés húzóhatása nyomán jelentős profitbővüléssel számolnak a magyar vállalatoknál, a Mol – amennyire ez jelenleg megítélhető – az importalapú gázárképlet bevezetésének elhalasztása és a magas világpiaci gázárak miatt jelentős veszteséget fog elszenvedni a tavaly még 15 milliárd forint feletti eredményt hozó gázüzletágon.

Sokkal egyértelműbb és kedvezőbb a BUX indexben meghatározó másik három társaság által közzétett beszámoló. A múlt év legsikeresebb cége szinte minden tekintetben a Matáv volt. Nettó eredménye az elemzői várakozásokat meghaladó mértékben, több mint 34 százalékkal bővült. Méghozzá úgy, hogy a legnagyobb mértékben a mobil távközlés és az adatátviteli szolgáltatások fejlődtek – azok az üzletágak tehát, amelyek már ma is versenyhelyzetben működnek. Az OTP eredménye ugyan elmaradt a konszenzusos értéktől, de a bank így is 20 százalékos növekedést jelenthetett, pedig a Hajdú-BÉT miatt képzett céltartalék kedvezőtlenül befolyásolta a számokat. A Richter eredménye csaknem 8 százalékkal visszaesett, mégis egyértelműen kellemes meglepetést okozott. A gyógyszergyár valamennyi piacán várakozásokon felül teljesített. Sikeresnek bizonyult tehát a nyugati export növelését célul kitűző stratégia, az orosz gazdaság stabilizálódása pedig további pozitív fejleményeket hozhat.

Kiválóan futott tavaly a másik gyógyszergyár, az Egis is, amely több mint 29 százalékkal növelte adózott eredményét. Igaz, ehhez jelentősen hozzájárult a tekintélyes készpénzállomány állampapírokba fektetése és a dollárfedezeti ügyletek hozama is. Növelte ugyan a nyereségét a Danubius és a Pick is, de eredményük elmaradt a várakozásoktól. Mindezt magyarázza valamelyest a kedvezőtlen piaci helyzet, s a Danubius esetében nem feledkezhetünk meg a közel egymilliárdos amortizációról sem.

Több mint 20 százalékkal növelte nettó profitját a Démász, de egy egyszeri tétel miatt mégsem hozta a várakozásoknak megfelelő szintet. Részben hasonló okokból teljesített rosszul a Rába is, bár a csökkenő árbevétel a világszerte gyenge kereslet következménye volt. A piaci trendek következtében szintén romlott a vegyipari cégek nyereségessége, de amíg a BorsodChem az előzetes becslésekkel összhangban, a TVK némileg azok alatt teljesített.

A minimálisan csökkenő eredményről hírt adó Synergon árfolyama hetek óta szárnyal, ezt azonban az elemzők inkább a fejlődő piacok technológiai részvényei – különösen a lengyel internetes cégek – iránti kereslettel hozzák összefüggésbe.

Az A kategóriából három társaság számolt be veszteségről: a Graboplast, a Zalakerámia és az Inter-Európa Bank (IEB). A működési eredmény szintjén a három cég között jelentősek az eltérések: az IEB 2,7 milliárdos mínuszt halmozott föl; a Graboplast 26 milliós eredményét az elemzők a várakozásoktól elmaradó nullszaldónak tekintik; a Zalakerámia számait pedig egyszeri tételek (a reorganizáció és a mérlegtisztítás költségei) rontották le.

Réthy Róbert, a Procent Befektetési Rt. vezető elemzője a friss számok publikálása után úgy véli: a nagy és kellően likvid részvények árfolyamára továbbra is mindenképpen kedvezően hat a konvergencia miatti jobb megítélés, ezért is ajánlja vételre a Matáv, az OTP és a Richter részvényeit. A Matáv eredménye véleménye szerint az idén is dinamikusan bővülhet. Stabil, megalapozott növekedést vár a gyógyszeripari cégek mellett a Picktől és a Danubiustól is, s a kedvező trend miatt kiemelkedő eredményt jósol mindkét vegyipari társaságnál. A gépipari társaságok szintén a felfelé mutató piaci trend jegyében növelhetik eredményüket az átlagot meghaladóan.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik