Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Biztos európai alapokon

Az európai konjunktúra által teremtett kereslet biztos alapja lehet a magyar gazdaság további gyors erősödésének. A várható gazdasági növekedésnek megfelelően Nagy Gábor, a Quantum Bróker Rt. elemzője hosszú távon árfolyam-emelkedésre számít a magyar tőkepiacon. Természetesen a gazdasági növekedés következtében megélénkülő belső fogyasztásnak az inflációra és a külső egyensúlyra gyakorolt (negatív) hatását folyamatosan nyomon kell követni – figyelmeztet a szakember.

A kedvező makrogazdasági adatok egyelőre nem tükröződnek a tőzsdén jegyzett vállalatok teljesítményében, ajánlónk várakozása szerint rövid távon nem is lesz komoly erősödés. Ennek megfelelően a kötvénypiacon fokozatos hozamemelkedésre, a részvénypiacon pedig sávos mozgásra számít Nagy Gábor. További negatívum, hogy a külföldi befektetők egyelőre egyértelműen szüneteltetik vásárlásaikat.

A rövid távon kedvezőtlen folyamatok ellenére a portfólióban 50-50 százalékos részvény-kötvény arányt ajánl a Quantum Bróker elemzője, a részvények körültekintő kiválasztásával szerinte jelen-tős extraprofit érhető el a tőzsdén.

Az OTP-papírok vásárlását a bank díjbevételeinek dinamikus növekedése és a kelet-európai bankokhoz mért alulértékeltsége indokolja. Az Egis esetében az ajánló véleménye szerint a piac még nem értékelte megfelelően a finn Orion céggel a Deramciclane kifejlesztésére és disztribúciójára irányuló együttműködést. A Pannonplast azért lehet kedvező befektetési célpont, mert sorra köt beszállítói szerződéseket a magyarországi multinacionális cégekkel, és akvizíciós tervei is realizálódhatnak. A Graphisoft részvényét is vételre alkalmasnak tartja az elemző, alulértékeltsége, agresszív akvizíciós politikája, valamint az új termékeiben rejlő lehetőségek ismeretében. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik