Gazdaság

MEGBÉLYEGEZVE – Nagy mosodák

Rainier herceg hálás lehet a brit pénzügyminiszternek, akinek – igaz, két másik érintett érdekében kifejtett – nyomása megmentette attól, hogy országa felkerüljön arra a feketelistára, amelyet a napokban tett közzé a párizsi székhelyű OECD mellett működő “pénzmosás ellenes akciócsoport” GAFI). A nyugat-európai országok közül Monaco mellett több is megúszta a megbélyegzést, ami miatt több lap – köztük különösen éles hangon a párizsi Le Monde – megkérdőjelezte az összeállítók objektivitását, nyilvánvaló politikai szempontokat emlegetve.

A világ legfejlettebb országait tömörítő szervezet most első ízben hozta nyilvánosságra azon államok nevét, amelyeket a piszkos pénzek tisztára mosása elleni küzdelem elhanyagolásával vádolnak. A kérdéskört 26 ország szakértői vizsgálták, s végül a 31 gyanús országból vagy területből 16-ot vettek fel a feketelistára (lásd külön). A megnevezettek között csak egy nyugat-európai van: Liechtenstein. Ez utóbbi, a német titkosszolgálat egyik közelmúltban nyilvánosságra került jelentése szerint, a pénzmosás gócpontja.

A GAFI-n belül a döntések konszenzussal születnek, így Oroszország állítólag az Egyesült Államok sürgetésére került rá a listára. London, azaz személyesen Gordon Brown közbenjárására megmenekültek a Csatorna-szigetek és Gibraltár, Belize és Antigua pedig Kanada pártfogását élvezték. Monaco a kiszivárogtatott információk szerint a “barter” haszonélvezője lett. Igaz, a megbélyegzettek mellett van egy másik kategória, 14 olyan ország vagy terület, amelyeket ezután is fokozott figyelemmel kell kísérni, és itt már szerepel Monaco és Málta, csakúgy, mint a brit és kanadai közbenjárás haszonélvezői. Két ország – Vanuatu és a Seychelles-szigetek – esetében a jelentés készítői további vizsgálatokat tartanak szükségesnek.

Szakértők szerint a nagy kérdés az, lesz-e valamiféle kézzelfogható visszatartó hatása a feketelistának. Mindenesetre Laurent Fabius francia pénzügyminiszter alig néhány órával a lista nyilvánosságra hozása után bejelentette, hogy a világ legfejlettebb országait tömörítő G-7 (illetve az Oroszországgal kibővült G-8) júliusi, Japánban sorra kerü- lő csúcstalálkozóján pénzügyi szankciókat fog javasolni a feketelistás országok ellen. Párizs akár arra is kész, hogy minden pénzügyi kapcsolatot megszakítson velük.

Egyes számítások szerint évente 600 milliárd dollárnyi, bűncselekményből – kábítószer-kereskedelemből, maffiatevékenységből és egyéb, homályos forrásokból – származó pénzt mosnak át a világ pénzintézetein. Az összeg hozzávetőleg megfelel Kanada egy évi GDP-jének. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik