Gazdaság

Ex-pénzügyminiszterek mondják

MEDGYESSY PÉTER (1996-98.) sem tud gazdasági érveket felhozni a kétéves költségvetés mellett, hiszen például az oktatás, az egészségügy és az adórendszer reformja nem folytatódik, de ez a kis- és középvállalkozások számára sem nyújt kibontakozási lehetőséget. A többletforrások ellenőrzés nélküli szétosztogatása pedig növeli az inflációt.

SZABÓ IVÁN (1993-94.) úgy véli, gond nélkül meg lehet csinálni a kétéves költségvetést, hiszen ha nem jól sikerül, akkor a választások után módosítani lehet. Azt azonban hasznosabbnak tartotta volna, ha nem a kétéves költségvetésre, hanem inkább a gazdasági életet befolyásoló játékszabályok stabilitására helyezte volna a kormány a hangsúlyt.

KUPA MIHÁLY (1991-93.) szerint a büdzsében keletkező többletet a kormány szétosztja, de ebből a pénzből nem a kis- és középvállalkozók számára teremt új lehetőségeket, hanem béremelésekre fordítja, ami növeli az inflációs várakozásokat. A kétéves büdzsének nincs meg a gazdasági alapja, a kormány a választások előtt kontroll nélkül akarja osztogatni a pénzt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik