Gazdaság

ECB KAMATEMELÉS – Nyomás alatt

A valutauniós térség monetáris politikájáért felelős Európai Központi Bank (ECB) a piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 3,5 százalékra emelte az irányadó refinanszírozási kamatlábat. A hitel- és a betéti kamat hasonló mértékben nőtt, 4,5, illetve 2,5 százalékra. A bank igazgatótanácsának szokatlanul rövid közleménye a döntést a kőolajár emelkedéséből adódó inflációs nyomással, az euró értékének romlásával és a valutauniós tagok gazdasági teljesítményének az utóbbi évtizedben nem tapasztalt, ugyancsak inflációgerjesztő hatású javulásával indokolja.

Az elemzői prognózisok most megegyeznek abban, hogy az ECB folytatni fogja a monetáris szigorítást, az időzítést illetően viszont eltérnek a vélemények. Némelyek szerint a gazdasági növekedés további erősödése miatt még tavasszal sor kerülhet újabb kamatemelésre, mások ellenben úgy látják, hogy ez többet ártana a konjunktúrának, mint amennyire monetáris szempontból indokolt.

A kamatdöntést követően az euró csak kismértékben erősödött a dollárhoz képest, valamivel 97 cent fölé emelkedett. A javulás azonban aligha hosszú életű, mivel az amerikai szövetségi jegybank szerepét betöltő Fed kamatügyekben illetékes bizottságának keddi – lapzártánk után záruló – ülését megelőzően teljes konszenzus uralkodott a piacokon a tekintetben, hogy az Egyesült Államokban is kamatemelésre kerül sor. Februárban az amerikai termelői árak 1,0 százalékkal, a fogyasztói árak pedig 0,5 százalékkal nőttek éves összehasonlításban. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik