Gazdaság

GAZPROM – INTŐ JELEK

SAJÁTOS KOMMUNIKÁCIÓ. A Gazprom kommunikációja merőben eltér a nyugati világban megszokottól. Az érdekeltségébe tartozó, írországi bejegyzésű offshore cég, a Milford Holdings magyarországi ügyvédje szeptember 5-én jelent meg a részvényszerzés bejegyeztetése céljából Kazincbarcikán. Azt követően majdnem két hétig sem a Milford, sem a Gazprom képviselői nem adtak arról tájékoztatást, hogy miért vásárolták meg a BorsodChem részvényeinek 24,6 százalékát, illetve mik a terveik a társasággal kapcsolatban. Oroszországi lapértesülések szerint a Gazprom vezetői még azt is cáfolták, hogy bármi közük volna a Milfordhoz.

ERŐFITOGTATÁS. A Gazprom az Európában megszokottnál erőteljesebben hívta fel a figyelmet gazdasági erejére. A BC-ben 24,6 százalékos részesedéssel rendelkező Milford képviseletében eljáró Medget Rahimkulov – aki a két köztudottan Gazprom-érdekeltségben lévő magyarországi társaság, az Általános Értékforgalmi Bank és a Panrusgáz elnöke is – szeptember 17-i levelében utasítani próbálta és személyes jogi felelősséget vizsgáló perrel fenyegette meg a BC igazgatósági tagjait, amennyiben nem a számára elfogadható döntés születik a TVK-részvények további sorsáról. Közölte, hogy a Gazprom számára kedvezőtlen döntés esetén felül fogják vizsgálni magyarországi élelmiszer- és gyógyszervásárlásaikat.

ÁTLÁTHATATLANSÁG. A világ gázkészletének több mint egyharmadával rendelkező orosz gázipari óriás részvényei ugyan forognak az orosz tőzsdén, de elemzők szerint nem tartoznak a befektetők kedvencei közé. Ezt a jelentős politikai befolyást biztosító 40 százalékos állami, és csupán 5 százalékos külföldi tulajdon mellett a társaság átláthatóságának hiányával indokolják.

VONZÓDÁS NYUGATRA. A legtöbb orosz társasághoz hasonlóan a Gazprom is szereti külföldön – jellemzően az általuk nyugatinak tekintett országokban – elkölteni a nyersanyagár-emelkedés miatt az utóbbi időben jelentősen felduzzadt szabad pénzeszközeit. Annak ellenére, hogy Oroszországban, illetve Kelet-Európában sokkal olcsóbban tudna kapacitásokat vásárolni. Ez arra utal, hogy a cég menedzsmentjére nem igazán jellemző a nyugaton elvárt pénzügyi-üzleti gondolkodás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik