Gazdaság

ADÓRENDŐRSÉG – Igazolt jelenlét

Bár csak január 29-én kezdte meg tevékenységét az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) bűnügyi igazgatósága, már volt olyan területi nyomozóhivatal, ahol egyetlen nap 15 büntetőeljárást indítottak. Egyébiránt az adózsaruknak is van jelvényük és szolgálati igazolványuk, amelyekkel kötelesek magukat igazolni, ha intézkedni akarnak a büntetőeljárásban valamilyen formában érintett személlyel szemben.

Az új nyomozóhatóság fölött az ügyészség látja el a törvényességi felügyeletet, ugyanúgy, mint a vádképviseletet – vagyis más nyomozóhatóságokhoz képest az “adózsaruk” sem kaptak többletjogosítványokat. Mint Varga Sándor, az igazgatóság általános elnökhelyettese elmondta, 220 nyomozót alkalmaznak, s mellettük még 20 adószakértő és könyvvizsgáló segít.

Az új nyomozóhatóság ebben az évben a büntetőeljárások keretében – az elnökhelyettes szerint – mintegy 20 milliárd forintot szedhet be, s ennek háromszorosát teheti ki a preventív hatás miatt az államháztartás bevételeinek növekedése. Varga Sándor szerint óriási az a “bűntömeg”, amely nem jut a hatóság tudomására, ezen szeretne az adórendőrség változtatni. Az elnökhelyettes különösnek tartja, hogy például miközben a társadalombiztosítás kinnlevősége tavaly már 230 milliárd forintra rúgott, addig járulékcsalás címén összesen 70 esetben indult büntetőeljárás. Véleménye szerint egyébként nálunk is el kellene azon gondolkodni, hogy ne csak a magánszemélyek, hanem a gazdálkodó szervezetek ellen is lehessen büntetőeljárást lefolytatni, mint ahogy ez több fejlett nyugati országban szokás.

Az adórendőrök csak a törvény által hatáskörükbe utalt bűncselekményekben nyomoznak. A konkrét feladatot a minden megyében létrehozott területi nyomozó hivatalok végzik el, kivéve, ha a bűncselekménnyel okozott adó- vagy járulékbevétel-csökkenés, illetve a kár mértéke meghaladja az 500 millió forintot. Az APEH bűnügyi igazgatósága a büntetőeljárásról szóló törvény szabályai szerint végzi a hatáskörébe utalt bűncselekmények megelőzését, felderítését, nyomozását, s a rendőrségi törvényben meghatározott titkos információgyűjtésre is jogosult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik