Gazdaság

DOHÁNYIPAR ’98 – Szálra azonosan

Éles piaci versenyre, a legális eladások stagnálására számít a hazai dohányipar az idén. A feketepiac ugyan tavaly veszített súlyából, ám kérdéses, hogy a nemdohányzók védelméről készített törvényjavaslat elfogadása mennyiben változtat ezen a helyzeten.

Mondhatni, (haj)szálra ugyanannyit, 22,4 milliárd cigarettát gyártott belföldi forgalmazásra 1998-ban az öt hazai dohánygyár, mint egy évvel korábban. Az ágazat export-import egyenlege viszont tavaly ismét pozitív volt; a kivitel nagysága elérte a teljes termelés 15 százalékát. A privatizációkor 2-3 százalékos volt a könnyű – light – fajták aránya, ez az év végére 37,1 százalékra emelkedett. Folyamatosan nő a szektor háttéripara: tavaly 12,6 ezer tonna dohány termett Magyarországon, kétszer annyi, mint három évvel korábban. A jövedéki adókkal terhelt ABC-termékek (szesz, benzin és dohány) rangsorában az ágazat az olajszakmát követően a második; 1998-ban 84,6 milliárdot fizetett be a költségvetésbe.

Az 1993-ban zárult privatizáció óta tavaly történtek a legnagyobb horderejű változások. Csökkent a gyártók száma, az év közepén kivonult a piacról az RJ Reynolds, sátoraljaújhelyi gyárát a Hódmezővásárhelyen érdekelt, egyedüliként magyar többségi tulajdonban lévő V. Tabac Rt. vette meg. Nem módosult viszont a gyártók piaci rangsora és részesedése: a pécsi BAT vezet 38,7 százalékkal az Egerben érdekelt Philip Morris (30,7 százalék), a debreceni gyárat üzemeltető Reemtsma (22,8 százalék) és a V. Tabac (6,3 százalék) előtt. A nagykereskedők közül fuzionált a Tobaccoland a Hungarotabakkal (együt-tes részesedésük 40-45 százalék körüli), kivált viszont az Omega Tabak a Madof Rt.-ből.

A piac stagnálása következtében a gyártók versenye 1999-ben is kiélezett lesz. Bár a dohányvertikum jogszabályai összhangban vannak az Európai Unió (EU) normáival, folytatódik a felkészülés az uniós csatlakozásra. A közeljövőben kerül a honatyák elé a nemdohányzókat védő törvényjavaslat. Patai András, a Magyar Dohányipari Szövetség (MDSZ) főtitkára szerint ennek ” a legális kereskedelmet korlátozó passzusai a feketepiacot erősíthetik”. Mindenesetre az EU-tagság követelményeit figyelembe véve emelkedett januártól más jövedéki terméknél jobban, 16,2 százalékkal a dohánytermékek adója. Az ágazat fokozatosan, valószínűleg tíz év alatt éri majd el a füstölnivalókra kirótt jövedéki adók 57 százalékos európai átlagát.

Észrevehetően javult viszont a helyzet az illegális kereskedelem tekintetében. Az MDSZ forgalmi becslései alapján félmilliárd szálra tehető a feketepiac tavalyi “vesztesége”. Ám az adók megkerülésével piacra dobott cigaretták éves mennyisége így is elérheti a 2,0-2,5 milliárd szálat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik