Gazdaság

ZÁROLT KÖLTSÉGVETÉSI TARTALÉKOK – Fagyasztó légkör

A folyó fizetési mérleg tavalyi, 2,3 milliárd dolláros és az államháztartás januári 90,2 milliárd forintos hiánya arra a lépésre ösztökélte a gazdaságpolitika irányítóit, hogy befagyasszák az idei költségvetés tartalékait. A lépést független szakértők egyöntetűen kedvezően fogadták, ám afelől már megoszlik a véleményük, hogy ez az intézkedés önmagában elégséges lesz-e.

Ellentétben korábbi vidám fellépéseikkel, Chikán Attila, Járai Zsigmond és Surányi György érezhető feszültséggel tájékoztatta a sajtót a magyar gazdaság helyzetéről. Egyértelműen utal a jelenlegi helyzet komolyságára az, hogy a kormány befagyasztotta a gazdasági folyamatok kedvezőtlen alakulásának esetére a költségvetésben képzett 40 milliárd forintos tartalékot. Ezen túlmenően a pénzügyminiszter arra is határozott ígéretet tett, hogy a 19 milliárdos általános tartalékból is legalább tízmilliárdot megtakarít a büdzsé.

Surányi György jegybankelnök két tényezőre vezette vissza a folyómérleg jelentős romlását: egyrészt az import 7-800 millió dolláros növekedésére, másrészt pedig a külföldi vállalatok profitkivonására. “Nem az exportképesség a probléma” – jelentette ki Chikán Attila gazdasági miniszter, aki ezzel egyben azt is elismerte, hogy a profitkivonást tartja aggasztóbbnak. A Figyelő kérdésére válaszolva nem kívánt azonban jóslatokba bocsátkozni, hogy az idén mekkora ilyen jellegű jövedelemtranszfer várható. Szerinte tavaly is csak 3-4 vállalkozás döntéséről volt szó.

A gazdaság vezető triumvirátusa szerint nincs ok a pánikra. Surányi felhívta a figyelmet, hogy az állampapír-piacokat is magában foglaló tőkebeáramlás 1998-ban teljes egészében fedezetet nyújtott a folyó fizetési mérleg hiányának finanszírozására. Járai kijelentette: a tartalékok zárolásával a kormány az államháztartás GDP-hez viszonyított hiányát 3,5 százalékosra várja. Független elemzők ezzel szemben tartanak attól, hogy a befagyasztás nem lesz elégséges, s az év folyamán további intézkedések lesznek szükségesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik