Gazdaság

Készültség

EURÓ-KONFORMITÁS. Magyarországnak már most olyan gazdaságpolitikát kell folytatnia, hogy az Európai Unióba (EU) való belépése után mielőbb tagja lehessen az euró-övezetnek is – nyilatkozta László Csaba, a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára. Szerinte többé-kevésbé a legtöbb pénzügyi szabályt módosítani kell, hogy az ország vonatkozó joganyaga megfeleljen ennek a kihívásnak. Szapáry György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke pedig közölte: a kormány és a jegybank határozott szándéka, hogy 2000. január elsején 100 százalékban az euróhoz kösse a forint árfolyamváltozását.

VÁLLALKOZÁSOK TÁMOGATÁSA. Az idén különböző forrásokból összességében 11-12 milliárd forinttal támogatja a kormány a mikro-, a kis- és a középvállalkozásokat. Fónagy János, a Gazdasági Minisztérium politikai államtitkára azt ígérte, hogy a választási ciklus végéig a vállalkozók adó- és járulékterhe a jelenlegi mérték felére csökken. Az államtitkár szerint a 2000. évi büdzsé összeállításakor a tárca javasolni fogja a kisvállalkozók támogatására szolgáló célelőirányzat elkülönítését, 40-50 milliárd forint értékben.

MÉRSÉKLŐDŐ ADÓSSÁGRÁTA. A központi költségvetés bruttó adóssága 1998 végén előzetes adatok szerint 6166 milliárd forintot ért el. A névleges növekedés ellenére az adósság GDP-hez mért aránya – vagyis az adósságráta – 60,2 százalékra mérséklődött az előző évi 62,9 százalékról. Ezzel a fenti mutató a gyakorlatilag elérte azt a szintet, amely megfelel az EU-n belüli elvárásnak.

FORMÁLÓDÓ ÉRDEKEGYEZTETÉS. A héten kezdődik meg a társadalmi párbeszéd megújítására kidolgozott kormányzati tervezet előzetes vitája az érdekegyeztetésben részt vevő szociális partnerekkel, majd márciusban az Érdekegyeztető Tanács (ÉT) plenáris ülése foglalkozik a szociális párbeszéd korszerűsítésével. A kormányzati előterjesztés szerint külön-külön fórumot kellene biztosítani a gazdasági, a szociális és a munkaügyi érdekegyeztetéshez; így többek között megalakítanák a Gazdasági, a Szociális és a Munkaügyi Tanácsot.

LAKOSSÁGI MEGTAKARÍTÁSI REKORD. Csúcsot döntött a háztartások nettó pénzügyi megtakarításának abszolút összege az elmúlt év utolsó hónapjában, amikor is elérte a 119,6 milliárd forintot. Ezen belül a pénzügyi eszközök megtakarításból származó havi növekménye 94,4 milliárd volt, miközben a hiteltartozás 25,2 milliárd forinttal csökkent. A háztartások nettó pénzügyi vagyona az elmúlt egy évben csaknem egybillió forinttal bővült (lásd a grafikont).

NÖVEKVŐ PÉNZMENNYISÉG. A szélesebb értelemben vett pénzmennyiség (vagyis a gazdaságban jelenlévő készpénz, a bankbetétek és a hitelintézeti értékpapírok összege) 1997 novemberéhez képest 17 százalékkal emelkedett a múlt év novemberi adatok alapján – derül ki az MNB összegzéséből. A vállalati betétek tavaly november végén 982,5 milliárd forintot tettek ki, míg a háztartások (a lakosság és a kisvállalkozók) összes betéte 2445,9 milliárd forint volt.

ELMARAD AZ IKARUS-CSŐD? Széles Gábor szerint véglegesen lekerült a napirendről a csőd kérdése, ugyanakkor előrehaladott tárgyalások folynak a hitelező bankokkal az Ikarus Rt. 16 millió dollárt kitevő összes adósságállományának átütemezéséről. Az elnök a potenciális stratégiai partnerekről elmondta: négy multinacionális járműgyártóval tárgyalnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik