Gazdaság

PROCTER AND GAMBLE – Leépítenek

Öt évre szóló átszervezési és költségcsökkentési programot hirdetett meg az amerikai székhelyű multinacionális társaság, a Procter and Gamble (P&G). A program keretében világszerte megszüntetnek 15 ezer munkahelyet – ez a teljes állomány 13 százalékának felel meg -, és bezárnak 10 gyárat.

A tavaly szeptemberben kinevezett Durk Jager vezérigazgató nevéhez fűződő program a július elsejével kezdődő új üzleti évben indul és 2004-ig tart. A pelenkáiról, mosóporairól, szappanjairól és élelmiszer-ipari termékeiről ismert csoport a leépítés 42 százalékát Európában, a Közel-Keleten és Afrikában hajtja végre, 29 százalékát Észak-Amerikában, a fennmaradó hányadot pedig Latin-Amerikában és Ázsiában. Az elemzők által már várt átszervezés céljai között a költségek visszafogása mellett szerepel az eladások növelése, az új termékek gyorsabb piacra dobása. A P&G arra számít, hogy a következő öt esztendőben éves szinten 6-8 százalékkal bővül a forgalma, az egy részvényre jutó nyereség pedig 13-15 százalékkal nő. A többéves program összköltsége 1,9 milliárd dollár.

Még nem tudni, hogy a Procter and Gamble által bejelentett leépítések érintik-e a cég magyarországi leányvállalatát – mondta el Pogány Éva, a Procter and Gamble Hungary Kft. szóvivője, hozzáfűzve, hogy a menedzsment most kezd hozzá a részletes szerkezetátalakítási program kidolgozásához. A kft. 1991 óta van jelen a magyar piacon, s 1998-ban 34 százalékos növekedéssel 54,5 milliárd forintnyi forgalmat ért el, szemben az 1997-es 40,84 milliárddal. Az adózás utáni profit tavaly 13 százalékkal 2,71 milliárd forintra nőtt a megelőző évi 2,4 milliárd forintról.

A jelenleg 4,352 milliárd forintos jegyzett tőkéjű Procter and Gamble Hungary Kft. egyben az amerikai központú holding közép- és kelet-európai központja is. Egyetlen magyarországi termelő üzemükben az Always márkájú női higiéniai termékeket és a Pampers babapelenkát gyártják. A P&G 1995 és 1998 között 60 millió dollárt fektetett be magyarországi fejlesztéseibe, főként a csömöri üzembe. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik