Gazdaság

MATÁV KONTRA KHVM – A 2002-es csapdája

A hazai távközlési liberalizáció előrébb hozatala a jelek szerint karnyújtásnyira van, ám a számítások szerint a fogyasztók 2002 előtt mégsem élvezhetik a távbeszélési verseny előnyeit.

Furcsa politikai sakkjátszmát folytat a Matáv a közlekedési szaktárcával (KHVM). A minisztérium szeptemberben olyan javaslattal állt elő, hogy a koncessziós szerződésekben foglaltnál korábban, már 2001. január elsején szabadítsák fel a távközlési piacot (Figyelő, 1999/40. szám). A távközlési cég válaszként bejelentette: kompenzációs igény nélkül hajlandó a tervezettnél korábban lemondani telefonpiaci privilégiumairól, ám kizárólag abban az esetben, ha ezt megelőzi a hírközlési törvény elfogadása. A KHVM apparátusa a napokban előkészítette a tárca reakcióját, a javaslatra írt válaszlevél jelenleg Katona Kálmán asztalán fekszik. A miniszter még átgondolja, aláírja-e a dokumentumot, amely információink szerint megpróbálja meggyőzni a Matávot, tegyen le fenti igényéről, mert a fenti jogszabály elkészítéséhez várhatóan egy évnél hosszabb időre lesz szükség.

Független szakemberek szerint a távközlési versenypiacot hosszú távon nem lehet átfogó szabályozás nélkül hagyni, ám abban is egyetértés van, hogy nem ártana a szereplőknek, ha az első néhány hónapban még nem lenne kész a törvény. Azt ugyanis majdnem tényként lehet kezelni, hogy a parlamenti munkarend miatt 2001. január elseje előtt képtelenség elfogadni a szóban forgó paragrafuscsokrot.

A Matáv ezek szerint nyomás alá akarja helyezni a minisztériumot, mert javaslatával arra kényszeríti, hogy komolyabb lépéseket tegyen a liberalizációért, adott esetben lobbizzon a hírközlési törvény gyors elfogadása érdekében. Ellenkező esetben viszont elégedjen meg a 2002-es időponttal. Minthogy azonban a liberalizáció meglehetősen kényes kérdés (elég emlékeztetni a kaotikus németországi helyzetre), senki sem mer érdemi döntést hozni az ügy gyorsítása érdekében. Megfigyelők szerint a Matáv annak ismeretében mutatja magát a piacfelszabadítás élharcosának, hogy tudja, kicsi az esély a dátum előrehozatalára.

A KHVM vezetője elsősorban politikai presztízséből vesztene, ha nem sikerülne gyorsítania. Katona Kálmán ugyanis kinevezésekor a korai távközlési liberalizáció mellett tette le a voksát, mondván: a fogyasztók számára a versenypiac a legkedvezőbb. Mindezek ellenére úgy hírlik, a szaktárca tökéletesen elégedett a tervezett időponttal, már csak azért is, mert a hátralevő két év alatt továbbra is szabályozhatja a Matávot, s a hazai regionális koncessziós szolgáltatókat. A liberalizáció következtében az állam befolyása jelentősen csökkenne a magyar gazdaság egyik legdinamikusabban fejlődő szektorában.

A távközlési piac néhány szereplője a Matáv kétélű ajánlatát a jelenlegi tarifaszerkezet átalakítására tett javaslatával hozták összefüggésbe. (Az ágazat cégei szeptember végével bezárólag leadták jövő évi tarifatáblázataikat, ezekre egyelőre nem reagált a szaktárca.) A Matáv – miközben jól tudja, hogy a hírközlési törvényt csak nagy nehézségek árán lehetne 2000-ben “átpasszírozni” a parlamenten – e feltételével jobb tárgyalási pozícióba került az aktuális ártárgyalásokon.

A KHVM azonban nehezen tud engedni a Matávnak, amely a minap bejelentette: három év alatt a havi előfizetési díj jelenlegi értékét két-két és félszeresére szeretné növelni, ami automatikusan a beszélgetési tarifák drasztikus csökkentésével járna. A havi előfizetési díjak számottevő, akár évi 50 százalékos emelése ugyanis megdobná a fogyasztói árindexet, ami nem illene a kormány antiinflációs csomagjába. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik