Belföld

Itt a hidegfront, több járásra kiadták már a riasztást

zivatarok(210x140)(1).jpg (zivatar, zápor, eső, )
zivatarok(210x140)(1).jpg (zivatar, zápor, eső, )

Zápor, zivatar, szélroham, jégeső, nagyobb jégdarabok is jöhetnek a viharral. Csak holnap derül ki, lesz-e ünnepi tűzíjáték.

Három északnyugati megye több járására hétfőn kora este elsőfokú riasztást adtak ki a viharos erősségű szél miatt.

Ezeken a területeken már a következő órákban számítani lehet arra, hogy a legerősebb széllökések a 70 kilométer/órát is meghaladhatják.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megye több járására adták ki a citromsárga, vagyis elsőfokú riasztást az erős szél miatt.
Mint kifejtették: hétfő este, késő este északnyugat felől hidegfront lép be az ország légterébe, melynek mozgása lelassul, így kedden is meghatározza időjárásunkat.

Hétfő estétől a Dunántúlon északnyugatira fordul és megerősödik, néhol viharossá fokozódik a szél. Kedd délutántól északkeleten is lehetnek 60 kilométer/óra körüli széllökések – tették hozzá.
A front hatására záporok, zivatarok alakulnak ki, de a Tiszántúlon csapadék kedd késő estig nem valószínű. Intenzívebb záport, vagy zivatart 70 kilométer/óra feletti széllökés kísérhet. Néhol heves zivatar sem zárható ki, amelyhez akár 80 kilométer/óra feletti szélroham és – nagyobb jégdarabokkal – jégeső társulhat. Emellett egy-egy zivatargócban felhőszakadás is kialakulhat – írta a meteorológiai szolgálat.

A legfrissebb előrejelzés szerint keddre tizenöt megyére – Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyére valamint Budapestre adtak ki elsőfokú figyelmeztetést a várható heves zivatarok és felhőszakadás miatt. Míg Fejér, Somogy és Veszprém megyére a zivataroktól független viharos erősségű szél miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Mint korábban megírtuk, az is kérdéses, hogy megtartják-e az ünnepi tűzijátékokat. Ezt kedden fogják csak eldönteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik