Belföld

Romagyilkosságok: A Jobbik nem adna kárpótlást

Mirkoczki-Adam(1)(430x286)(1).jpg (Mirkóczki Ádám)
Mirkoczki-Adam(1)(430x286)(1).jpg (Mirkóczki Ádám)

Álságos, képmutató, ostoba és dilettáns döntésnek tartja a Jobbik, hogy az állam kárpótlást ad az áldozatok hozzátartozóinak – a párt szóvivője.

Mirkóczki Ádám szerint ez ismét a kettős mérce klasszikus esete. A Jobbik nem a szerencsétlenül járt családoktól sajnálja a támogatást, de ez a lépés szerintük ellenszenvet fog kelteni a teljes magyar cigánytársadalommal szemben. A szóvivő emlékeztetett rá, miközben a Fidesz és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter rendszeresen felhívja a Jobbik figyelmét, hogy áldozatok, gyilkosok és bűncselekmények között nincs különbség, addig a tárcavezető mostani döntése ezt cáfolja.

Az ellenzéki képviselő szerint az elmúlt évtizedben Magyarországon évente átlagosan 140 gyilkosság történt, az áldozatok eddig nem kaptak támogatást az államtól. A kormányzat a mostani döntésével a lehető legrosszabbat tette a cigánysággal, hiszen ez az integrációt nem viszi előbbre, de a cigány-magyar együttélés körüli problémát tovább mélyíti és társadalmi szempontból katasztrofális üzenete van – tette hozzá az ellenzéki képviselő.

A Jobbik szóvivője szerint mostantól vagy minden gyilkosságban elhunyt hozzátartozójának fizessen az állam kárpótlást – származástól, vallástól függetlenül -, vagy senkinek. Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a kormány kártérítést ad a 2008-2009-ben romák ellen elkövetett gyilkosságsorozatban elhunyt áldozatok hozzátartozóinak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik