Belföld

Romagyilkosságok: a katonai titkosszolgálat vezetői a tárca előtt is titkolóztak

A romagyilkosságok ügyében súlyos mulasztások történtek a Katonai Biztonsági Hivatalnál (KBH), amelynek vezetői a KBH titkos kapcsolatát a negyedrendű vádlottal a honvédelmi tárca, a nyomozó hatóság és a parlament nemzetbiztonsági albizottsága előtt is eltitkolták - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

A kormányváltás után a honvédelmi miniszter leváltotta a KBH teljes vezetőségét, előkészítette a katonai titkosszolgálatok átalakítását. Hende Csaba belső vizsgálatra utasította a KBH akkori főigazgatóját a romagyilkosságok ügyében végzett vagy ahhoz kapcsolódó szakmai tevékenység teljes körű feltárására.

A 2010. szeptember 15-én elfogadott vizsgálati jelentés megállapította, hogy a KBH korábbi vezetői – Kovácsics Ferenc altábornagy, főigazgató és helyettese, Hamar Ferenc nyugállományú vezérőrnagy – súlyos szakmai, erkölcsi és etikai hibákat követtek el az ügyben. Bebizonyosodott, hogy felelőtlen magatartásuk komoly károkat és jelentős presztízsveszteséget okozott a nyomozó hatósággal történő együttműködésben – tudatta a szaktárca.

A katonai főügyész azt állapította meg, hogy az ügyben elkövetett mulasztások büntetőjogi felelősséget nem vetnek fel, csak fegyelmi felelősséget. Hende Csaba utasítást adott a fegyelmi felelősségre vonásra. Tekintettel arra, hogy az ügyben súlyos mulasztásokat elkövető felső- és középvezetőket már korábban eltávolíttatták, csak a Cs. István negyedrendű vádlottal kapcsolatban álló H. Ernő ellen indítottak eljárást. H. Ernőt végül az általa elkövetett ügyviteli és adminisztrációs hibák miatt más, alacsonyabb beosztásba helyezték át.

A HM szerint a honvédelmi miniszter lehetőséget biztosított arra, hogy az igazságszolgáltatás képviselője részletekbe menően megismerje Cs. István negyedrendű vádlott és a KBH kapcsolatát. A Magyar Nemzet kedden arról írt, hogy felsőbb utasításra, akarata ellenére hazudott a parlamenti vizsgálóknak és a bíróságnak – a jelenleg a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatnál dolgozó – H. Ernő, a romagyilkosságok miatt első fokon elítélt Csontos István volt tartótisztje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik