Gazdaság

BÁV – Ajánlattétel előtt

Október 4-én ajánlhatják fel utoljára eladásra BÁV-részvényeiket a kisbefektetők a Magyar Fejlesztési Banknak (MFB). A pénzintézet augusztus 5-én tette közzé, hogy megszerezte az Arago-csoport tulajdonában lévő pakettet és ezzel közvetlen irányítást biztosító befolyást szerzett a BÁV Rt.-ben. A gazdasági társaságokról szóló törvény értelmében pedig ilyen esetben a főtulajdonos köteles forgalmi értéken megvásárolni minden olyan kisbefektető részvényét, aki felajánlja azt.

A dolog érdekessége, hogy a törvényből nem derül ki, milyen áron köteles megvenni az MFB a felajánlott papírokat. A bizonytalanságot jelzi: annak ellenére nem emelkedett a BÁV kurzusa, hogy több szakértő is kifejtette, feltehetően az augusztus 5-ét megelőző 90 vagy 180 nap forgalommal súlyozott átlagárán kell megtenni az árajánlatot. Márpedig ez az ár mindkét esetben jelentősen meghaladja a jelenlegi, 1100 forint körüli árfolyamot, hiszen a Figyelő számításai szerint a 90 napos átlagár 1307, a 180 napos pedig 1425 forint körüli volt a szóban forgó időszakban.

A részvényüket felkínálók az október 4-i határidőt követő 15 napon belül megkapják az MFB ajánlatát. A bank – bár kérdésünkre elzárkóztak az állásfoglalástól – feltehetően nem kívánja kivezetni a BÁV-ot a tőzsdéről, hiszen azzal kiszolgáltatott helyzetbe hozná a dolgozói részvényeket birtoklókat.

A társaság egyébként a napokban kezdte meg új stratégiájának megfogalmazását a KPMG segítségével. A vállalat várható eredményei is reményt keltőek, hiszen az idei évre tervezett átszervezések költségeit már az első negyedévben letudták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik