Gazdaság

DAM: ELMARADT TŐKEEMELÉS – Kötbérelszámolás

Utolsó, 1,5 milliárd forintos alaptőke-emelési kötelezettségének csak részben tett eleget a Diósgyőri Acélművek (DAM) Rt. kassai tulajdonosa az alapszerződésben kitűzött április 9-i határidőre. A Kelet-szlovákiai Vasmű (VSZ) mindössze 240 millió forintot fizetett az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt.-nek, amely emiatt - esetleg a fizetési kötelezettséggel azonos összegű - kötbér fizetésére kötelezi majd a szlovákiai társaságot.

Mint azt a privatizációs szervezet és a VSZ közötti adásvételi szerződés előírta, a DAM 8 milliárd forintos jegyzett tőkéjét a kassaiaknak a szerződés aláírását követően 2 milliárd forinttal, 180 napon belül további 1 milliárddal, 15 hónapon belül pedig 1,5 milliárddal kellett megemelniük. Az ÁPV Rt. már eleget tett a maga 4,5 milliárd forintos hozzájárulásának azzal, hogy egyrészt beszámították a kohászati üzemnek 1997-ben juttatott 2 milliárd forintot, másrészt tavaly a múlt évre vállalt 1 milliárdot, az idén február 9-én pedig az utolsó 1,5 milliárdot is befizette. A VSZ 68,15 százalékos tulajdoni hányadot és 87,2 százalékos szavazati jogot szerzett a privatizációval. Vezetői vállalták, hogy az 1998-as stabilizáció után olyan új szemléletű üzleti tervet készítenek, amely már nem csupán a veszteség csökkentésére koncentrál, de előremutató fejlesztéseket tűz ki.

A diósgyőri társaság 1997-ben 7 milliárd forintos, tavaly pedig 3,4 milliárdos veszteséget szenvedett el. Az idei veszteség-előirányzat 1,6 milliárd, ám az a tény, hogy az év első negyedében már 1,2 milliárd forint volt az elkönyvelt ráfizetés, valószínűtlenné teszi annak teljesítését. Egyben azt is, hogy – szemben Julius Bacsó vezérigazgató többször elhangzott kijelentésével – 2000-ben már nyereséges legyen a diósgyőri kohászat. Az anyavállalat megrendült pénzügyi helyzete miatt az is kétséges, hogy a szlovák tulajdonos eleget tud-e tenni a közeli jövőben az ÁPV Rt. kötbérigényének. A DAM további sorsát illetően Sajó Zsuzsa, a privatizációs szervezet sajtóosztályának vezetője lapunk érdeklődésére kijelentette, hogy a cég kvázi visszaállamosítására semmiképp sem kerülhet sor. Egyelőre nem került szóba egy esetleges újabb privatizációs ügylet sem. Az ÁPV Rt. minden megoldási javaslatot mérlegelni kíván, s bizonyos kompromisszumok megkötésére is hajlandó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik