Gazdaság

VÁLLALKOZÁSOK FINANSZÍROZÁSA – Magvetők

A jelentős gazdasági potenciállal bíró kis- és középvállalkozások kockázati finanszírozásának viszonylag új formája kap mind nagyobb figyelmet Európában. Az úgynevezett corporate venturing elterjedését a brit kormányzat adókedvezménnyel tervezi ösztönözni.

A corporate venturing révén kisebb vállalkozások kapnak nagyobb cégektől kockázati tőke típusú finanszírozást. Az ilyen ügyletekben a felek saját érdekeik alapján valamilyen módon és mértékben egyesítik erőforrásaikat és igyekeznek kihasználni a másik erejét. Példa erre, amikor a nagyobb cég egy kifejezetten jó innovációs potenciállal, s főként piacképes termékeket ígérő fejlesztési programokkal rendelkező vállalkozással köt üzletet. Ezáltal az előbbi – mint befektető – többnyire hozzá kíván jutni a másik által létrehozott innovációs fejlesztési eredmények hasznosítási lehetőségéhez és jogához és/vagy integrálni valamilyen módon és mértékben a saját innovációs erőforrásaiba az utóbbit, így növelve gazdasági erejét. A másik fél az ügylet révén pénzt kaphat és többnyire lehetőségeket arra, hogy tevékenységében – például a marketing, az értékesítés terén – felhasználhassa a másik olyan kapacitásait, amelyekkel maga nem, vagy nem kielégítő mértékben rendelkezik. De jellegzetes példa az olyan eset is, amikor a finanszírozott vállalkozás igen jó kutatás-fejlesztéssel és/vagy technológiai felkészültséggel bír, viszont gyenge az üzleti vagy a pénzügyi menedzsment terén.

A corporate venturing egyik sajátos módjaként a befektető közvetítőt iktat be, s az olyan vállalkozásoknak ad ilyen finanszírozást, amelyek tevékenységét, erőforrásait és fejlesztési eredményeit a befektető a továbbiakban fel akarja használni saját tevékenységében. Ennek egyik célszerű megvalósítási formájaként a vállalkozások indulását, illetve fejlődését, növekedését segítő inkubátorba invesztál. Ez hatékony eszköz lehet arra, hogy a befektető a fejlesztési eredmények létrehozására és hasznosítására támaszkodó vállalkozások indulását, felfutását segítse és azokat a saját érdekkörébe vonja. E konstrukciók egyben hathatósan előmozdítják a műszaki-gazdasági fejlődést, ami egyúttal nemzetgazdasági érdek. Kiemelkedően jó eszközei lehetnek általában a gazdaság jövedelemtermelő és versenyképessége javításának, s azon belül kiemelt szakterületek, illetve régiók fejlesztésének. Ez indokolja, hogy az ilyen módozatok közösségi támogatásban részesüljenek. (Sokatmondóak azok az eredmények, amelyeket Izrael az inkubátorok módszeres támogatásának révén elért. Nem lehet véletlen, hogy nagy külföldi cégek ott hoznak létre inkubátorokra támaszkodó corporate venturing ügyleteket, ami viszont nagyon jelentős fejlődési és növekedési lehetőségeket nyit az innovációra támaszkodó izraeli vállalkozások számára.)

A Royal Dutch/Shell a corporate venturinget felhasználja beszállítói köre fejlesztésére, a cégcsoportnál történő leépítések optimális kezelésére, és a foglalkoztatottság javítására. A Shell Nederland B. V. által 1990-ben létrehozott tőkealapot főként olyan projektek érdeklik, amelyek a Shell know-how-ját és szakértelmét hasznosítják. Ha az alap hajlandó részt venni egy vállalkozásban, akkor a bankok is inkább készek arra, hogy annak indulásához finanszírozást adjanak. A Shell bekapcsolódása Hollandiában állami támogatáshoz is hozzásegítheti az induló vállalkozást. A British Steel (Industry) Ltd. az elmúlt több mint 15 évben mintegy 2 ezer vállalkozást finanszírozott – kölcsönnel, tőkebefektetéssel, vagy a kettő kombinációjával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik