Gazdaság

Folyó elszámolások

MÉGIS NAGYMAROS? A kormány – a szocialista miniszterek többségi szavazatával meghozott múlt heti határozata szerint – ragaszkodik egy, a Dunakanyarban felépítendő alsó duzzasztó megépítéséhez. A kabinet a lehetséges helyszínek köréből immár Nagymarost sem zárja ki. Az ügy vitát szított a koalíciós pártok között, s az ellenzék heves tiltakozását is kiváltotta. Ugyanakkor a magyar-szlovák tárgyalások hétfői fordulójában – állítják a honi küldöttség vezetői – több kérdésben sikerült közel kerülni a megegyezéshez.

MAGYAR GAZDASÁG ’97. Véglegesnek tekinthető adatok szerint tavaly a dollárban mért magyar export 20 százalékkal, míg az import 15 százalékkal volt nagyobb az előző évinél – nyilatkozta Fazakas Szabolcs ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter. Az ipari termelés 10-12 százalékkal, míg a befektetések volumene 12 százalékkal haladta meg az 1996-os teljesítményt.

LENGYEL VÁMVITA. Továbbra sincs érdemi előrelépés a lengyel vámemelés ügyében – a legutóbbi tárgyaláson csak kisebb engedményeket sikerült elérni. A problémára február végén Prágában próbálnak majd megoldást találni. Szakértők szerint a magyar kukoricaexportban eddig egymilliárd forintnyi költségnövekedést okozott a szóban forgó lépés.

KEVESEBB LÁTOGATÓ. A kereskedelmi szálláshelyek tavaly is közel 5 millió vendéget fogadtak, közöttük 2,8 millió külföldit: utóbbiak mintegy 10 millió vendégéjszakát töltöttek nálunk. 1997-ben egyébként 37 millió, az előző évinél 6 százalékkal kevesebb külföldi érkezett hazánkba (lásd a grafikont). A látogatók közül 17 millióan töltöttek el egynél több napot az országban – ez 17 százalékos csökkenésnek felel meg. Mindazonáltal a turistaszám visszaesése a vendégéjszakáknál csak 5 százalékos csökkenést idézett elő, köszönhetően annak, hogy a Nyugat-Európából érkezők a korábbinál hosszabb időt töltöttek hazánkban.

EZREDFORDULÓS PROGNÓZIS. Magyarország külső adóssága 2000 és 2002 között kedvező esetben 10 milliárd dollár alá csökkenhet – többek között ez áll a Gazdaságkutató Rt. és a Postabank most közzétett középtávú prognózisában. A jelentés több verzióval is számol: közülük a legkedvezőbb megvalósulása esetén a következő évezred első éveiben a GDP-növekedés 4-6 százalékos, az infláció 5-7 százalékos, a folyó fizetési mérleg hiánya pedig 2,0-2,5 milliárd dollár körüli lesz.

MAGAS TB-KINNLEVŐSÉGEK. Az elmúlt év végéig a társadalombiztosító kinnlevőségeinek értéke elérte a 258 milliárd forintot, miközben csupán 36,7 milliárd forintnyi elmaradt tartozást sikerült behajtani. Emellett a tb több mint 20 milliárd forint behajthatatlan követelést lesz kénytelen leírni 1997-es mérlegében.

CSÖKKENŐ REPOKAMATOK. A Magyar Nemzeti Bank február 6-án 0,25 százalékponttal csökkentette repokamatait, lépését a kedvező pénz- és tőkepiaci folyamatokkal indokolva. A piac már számított a bejelentésre, mi több, az első negyedévben újabb kamatmérsékléseket várnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik