Gazdaság

BORSODCHEM – Sikeres véghajrá

Igazán üdítő meglepetésként került a befektetők elé – a tavalyi, sorra csalódást keltő negyedéves beszámolók után – a BorsodChem elmúlt esztendőről szóló gyorsjelentése. A társaság éves eredményének mintegy 40 százalékát az utolsó három hónapban termelte ki, így adózott eredménye megközelítette a 8 milliárd forintot.

A kapacitások folyamatos növelése a hajrára meghozta a gyümölcsét. Az egyik fő terméknek számító PVC világpiaci jegyzése az utolsó negyedévben 6,9 százalékkal javult, miközben az addig szintén emelkedő árú etilén egyre olcsóbb lett, s a harmadik negyedévhez képest 2 százalékkal alacsonyabb áron volt beszerezhető. Mindez a korábbinál jóval magasabb volumenű értékesítés mellett következett be, így nem meglepő, hogy az eredményben hatványozott volt a hatás. Az egész évet tekintve mindazonáltal a PVC 22,7 százalékos árnövekedését az etilén 20,7 százalékos áremelkedése kísérte – elsősorban ez okozta az első háromnegyedév szerény teljesítményét.

Mindezek együtt teszik érhetővé az első pillantásra hihetetlennek tűnő negyedik negyedévi javulást, amely az előző év hasonló időszakához viszonyítva 35,9 százalékot tett ki (a harmadik negyedéves jelentésben még csak 7,1 százalékot regisztráltak). Mindebben persze számottevő hatása volt az adófizetési kötelezettség nagyarányú mérséklődésének is, ami a korábbi beruházások után élvezett adókedvezménynek köszönhető. A gyorsjelentésből az is kiderül, hogy az 1995-ös évet érintő adó-önrevízió nyomán további 1,04 milliárd millió forintos összeget a társaság mint a tárgyévi eredményt nem érintő tételt könyvelt le. Ez a nemzetközi számviteli elvek (IAS) szerinti kimutatásokban, illetve az auditált magyar mérlegben egyaránt profitnövelő elem lesz, tovább javítván a BorsodChem várakozásokat amúgy is meghaladó eredményét. A cash flow-t tekintve további tartalékként említhető még az amortizáció dinamikus növekedése; ez a tétel a beruházások következtében 2,3 milliárd forintra rúg.

A társaság tavalyi évéről kialakuló végső kép tehát sokkal pozitívabb, mint ahogy azt a legtöbb elemző a harmadik negyedéves eredmény alapján becsülte. Az IAS-mérleg akár 1 milliárd forinttal magasabb nyereséget is mutathat majd. Ez nyilvánvalóan jócskán meghaladja még az optimistának számító várakozásokat is, s – eltekintve a magyar tőzsdei széljárás változékonyságától – a BorsodChem részvényére nézve önmagában mindenképpen pozitív hatású lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik