Gazdaság

DANUBIUS HOTELS – Biztos szállás

Eseményekben és sikerekben egyaránt gazdag évet zárhatott tavaly a Danubius Hotels. A HungarHotels részvényeinek kétlépcsős megvétele után a Danubius érdekeltsége 99,78 százalékosra nőtt korábbi konkurensében. E társaság 85 százalékos állami tulajdonhányadának megvásárlásakor a vételár egyötödét kárpótlási jeggyel lehetett kifizetni. Az ezen elért árfolyamnyereség több mint 1 milliárd forinttal növelte a pénzügyi eredményt. Többek között a részvények megszerzéséhez igénybe vett 50 millió márkás hitel kamata és átértékelése viszont 1,3 milliárd forinttal csökkentette az eredményt. Tavaly novemberben egyébként módosították a papírok adásvételi szerződését, s felmentették a Danubiust a HungarHotels részvényeinek 50 százalékára vállalt nyilvános kibocsátási kötelezettség, valamint e papírok és az ingatlanok elidegenítési tilalma alól. Ennek ellentételezéséül a cég 500 millió forint vételár-különbözetet fizetett az államnak.

A társaság ugyancsak közel kizárólagosra, 99,94 százalékra növelte részesedését a Hélia Hotel Rt.-ben. A két lépcsőben befolyt privatizációs ellenértékhányadból 1,07 milliárd forint a tőketartalékot, a 836 milliós késedelmi kamat pedig a nyereséget növelte.

A kiugróan eredményes 1996-os idegenforgalmi év ellenére tavaly a szállodai szobák foglaltsága csoportszinten 0,3 százalékkal nőtt: az így elért 59,5 százalék meghaladta a tervezettet. A Danubius-szállodák kihasználtsága még kedvezőbb képet mutat: 1,2 százalékos javulás mellett 69,5 százalékot mértek e téren.

A javuló mutatók ellenére a csoport árbevétele csupán 11 százalékkal, 20,4 milliárd forintra növekedett. Ez annak tudható be, hogy a forint a német márkával szemben – a társaság számára kedvezőtlen nemzetközi devizapiaci árfolyamváltozások miatt – csupán 9,1 százalékot veszített az értékéből. (A csúszóleértékelés 14 százaléknyi értékvesztést indokolt volna, de mivel számottevően esett a márka jegyzése a dollárhoz képest, a forint a márkához viszonyítva viszonylagosan felértékelődött.) Az üzleti tevékenység eredménye 4,5 százalékkal, 3,3 milliárd forintra emelkedett. Az összességében 1,3 milliárd forintnyi pénzügyi eredménynek köszönhetően a társaság adózás előtti nyeresége 27,2 százalékkal bővült, s elérte a 4,5 milliárd forintot.

Bár a Danubius részvényei a legkurrensebb papírok közé tartoznak a Budapesti Értéktőzsdén, árfolyamuk “csupán” 50 százalékkal emelkedett az elmúlt évben (miközben a BUX ugyebár duplázott). Mindez a stabil, de a piaci átlagtól elmaradó növekedési ütemnek tudható be. Ennek megfelelően idén is a kisebb kockázatú, de alacsonyabb hozammal kecsegtető papírok köré sorolhatjuk a társaság részvényeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik