Gazdaság

ZWACK UNICUM – Szimpla duplázás

A honi szeszesital-piac, s részben a Zwack Unicum Rt. életében is fordulópontnak számított az 1997-es esztendő. Az egész ágazat forgalmát korábban jellemző visszaesés tavaly megállt, sőt néhány területen növekedés is megfigyelhető volt. Tovább virágzik viszont a feketepiac, amelyet a Zwack vezetői a legális szféra 35 százalékára becsülnek.

A társaság által értékesített italok mennyisége valamelyest mérséklődött, ami a kommersz termékek forgalmának csökkenésével magyarázható. Miután a feketepiac leginkább ezen italoknak támaszt komoly konkurenciát, a vállalkozás stratégiájában a minőségi termékek kelendőbbé tétele áll. Az ehhez kapcsolódó reklámkampány jótékony hatásának is köszönhető, hogy a Zwack megőrizte előkelő pozícióját a márkás termék piacán. Mindazonáltal a nemzetközi számviteli elvek alapján konszolidált nettó árbevétel alig növekedett 1997-ben, a bruttó fedezet pedig 44,0 százalékról 48,5 százalékra emelkedett.

A cég a magas importvámok miatt kommersz termékeivel lényegében kivonult a szovjet utódállamokból, és a márkás italok hagyományos határon túli piacain kívánja megőrizni részesedését. A társaság exportbevétele tavaly elérte a 377 millió forintot.

Az eredményesség javulásában oroszlánrésze volt a költségmegtakarító intézkedéseknek, s ezen belül a 24 százalékos létszámleépítésnek. Számottevően mérséklődött a készletek és a vevőkinnlevőségek értéke is. A korábbi évekhez képest lényegesen kevesebbet költöttek beruházásokra, s a hitelállomány is megfeleződött 1996-hoz képest. Így a menedzsment két nehéz év után a nyereség terv feletti bővüléséről, csaknem megkétszereződéséről számolhatott be – a mutató immár meghaladta az 1 milliárd forintot. Ez a közzétételt követő napokban tisztes tőzsdei árfolyam-emelkedésben is megjelent. Bár nem várható, hogy a társaság idén is duplázni tud majd, az eredményességnek további javulása prognosztizálható. Ez viszont jótékonyan hozzájárulhat ahhoz, hogy a korábbi időszakban hányatott sorsú részvények érdemi árfolyamnyereséget hozzanak a befektetőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik