Gazdaság

KIHANGOSÍTÓK – Autósmobil

Idehaza csaknem 700 ezer mobiltelefont használnak. Ehhez képest szerénynek tűnik, hogy csak mintegy 100-110 ezerre tehető a kihangosító autós szettek száma.

Januártól akár 10 ezer forintos büntetéssel is sújtható az, aki autóvezetés közben fél kézzel fülére szorított készülékkel telefonál. Azt gondolhatnánk, hogy az ilyen szabálysértőt lehetetlen “lefülelni”, a rendőrségnél csatarendbe állított videós járőrautók azonban könnyedén megoldják ezt a problémát. A telefontársaságok – csökkentendő a vezetés közbeni távcsevely kockázatát – különböző márkájú és minőségű kihangosítókat, “kéz nélküli” szetteket ajánlanak, átlagosan 15-25 ezer forintért.

A gyártók és kereskedők mindenesetre méltán reménykedtek abban, hogy az ide vonatkozó jogszabály életbelépésével rohamosan terjed majd a kihangosító-mánia, ám az eltelt néhány hétben a várt kasszasiker elmaradt.

A Pannon GSM tavaly körülbelül 1700 mikrofon-fülhallgatót (úgynevezett James Bond szettet), s mintegy 1600 kéz nélküli kihangosító készletet adott el a saját értékesítési hálózatán keresztül – közölte lapunk érdeklődésére a cég illetékese, hozzátéve: ebbe nem számították bele a közel 460 viszonteladói értékesítési helyet. Az új KRESZ bevezetése óta körülbelül 50 százalékkal nőtt e termékek eladása. A Pannon még tavaly, a jogszabály életbelépése előtt, külön akcióval árusította egyes készülékek tartozékait.

A Westel 900-nál annyit árultak el: jellemzően azok a vevők vásárolnak autós szettet, akik eleve drágább, csúcsminőségű készüléket választanak. Akik olcsóbb telefont vásárolnak, részletre fizetnek vagy bérlik a mobilt, általában nem tartanak igényt ezekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik