Gazdaság

JOGI ÚTVESZTŐK – Kartellből felmentve

A franchise honi szabályozása immár korszerűnek mondható, mivel januártól az efféle szerződéseket lényegében mentesítették a kartelltilalom alól. Ezzel az Európai Unió néhány tagállamát is megelőztük.

Idén lépett hatályba az a kormányrendelet, amely a franchise-megállapodások egyes csoportjait menetesíti a versenykorlátozás tilalma alól. Ez kiegészíti az egy évvel korábban hatályba lépett új versenytörvényt, amely elődjével ellentétben nemcsak horizontális (versenytársak által kötött), hanem vertikális (egymással beszállítói kapcsolatban lévő cégek közötti) kartellek létrehozását is tiltja. A franchise az utóbbiak közé tartozik, s mentesítését az indokolja, hogy a fogyasztók jobb ellátását, az értékesítés és a piaci kapcsolatok racionalizálását eredményezi. A kormányrendelet előkészítése már az 1996-ban megalkotott versenytörvény elfogadása után megkezdődött, ám végleges változatát csak tavaly decemberben fogadták el. A magyar szabályozás ezzel európai összehasonlításban is korszerűvé vált, hiszen több uniós tagállamban sincs még csoportmentességi rendelet.

Egy év telt el tehát a törvény és a rendelet hatályba lépése között. Ebben az időszakban – a Gazdasági Versenyhivatallal kötött hallgatólagos megállapodás szerint – nem bolygatták meg a franchise szerződéseket, illetve az új megállapodások is a korábbi feltételek között jöhettek létre. Ezzel az egyezséggel a versenyhivatali eljárások költségét kívánták megspórolni.

Ez év január elsejétől – 100 ezer forint díjazás fejében – a Versenyhivatal különeljárását lehet kérni annál a szerződésnél, amelynél a megállapodás nem felel meg a csoportmentesítési rendeletnek, azaz sérti a piaci versenyt. Ilyen esettel azonban még nem fordultak a hatósághoz.

A franchise jogi környezete jelenleg tisztázódott, ám változatlanul sok a probléma a megkötendő szerződések formájával. Ez elsősorban abból fakad, hogy a mentesítő kormányrendelet keretszabályozás jellegű – mondta el Urbán Éva, a Magyar Franchise Szövetség megbízott jogásza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik