Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Kiszolgáltatottan

Még a legelszántabb hossz-spekulánsok hitét is megingatta az elmúlt egy-két hét, miután az orosz pénzügyi válság elmélyülése, valamint a többi, szintúgy gyengélkedő külföldi tőkepiac magával rántotta a hazai - köztük is főként az orosz piactól függő - cégek papírjait.

Hiába számolt be több elemző arról, hogy a portfoliokezelők többsége immár külön kezeli a régió piacait, a magyar börzei fejlemények továbbra is jobbára a moszkvai tőzsdeindex kiszámíthatatlan mozgását követték. A válság igazi vesztesei az orosz piactól nagymértékben függő cégek papírjai, valamint a kisebb likviditású részvények voltak. Ezeket valójában már év eleje óta szinte teljesen elfelejtették a befektetők. A kelet felé nagy mennyiségben szállító Richter, Egis, vagy Graboplast a többi sztárrészvénynél többet esett, de komolyan megszenvedték az áresést a rossz, vagy a várttól elmaradó féléves teljesítményt nyújtó kisebb cégek részvényei is.

A B kategóriás NABI például 4000 forint feletti szintről a gyorsjelentés közzététele után 3600 forintra zuhant, majd a romló piaci helyzet nyomán jóval 3000 forint alatt is kínálták. Az áresés nem meglepő, hiszen a féléves számok még a cégtől sokat várók optimizmusát is lehűtötték. Az észak-amerikai városoknak buszokat szállító cég ugyanis újra “bebizonyította”, hogy a termelésben előfordulhatnak fennakadások. A vállalatnál ráadásul komoly, de csak az ezredforduló után beérő járműfejlesztésbe fogtak, ami most 1,5 millió dolláros kutatási-fejlesztési költséget jelentett. Az üzemi eredmény így közel 380 ezer dolláros veszteséget mutatott.

Meglepő, hogy eközben a Mezőgép Rt. papírjai nem veszítettek árfolyamukból. Ez talán annak tudható be, hogy a társaság a General Motors 400 ezer dollárnyi bevételkiesést okozó sztrájkja ellenére is hozta az elvárt számokat. A cég egymilliárd forintos eredményt termelt az első félévben – igaz, a rendkívüli tételektől megtisztítva már inkább csak stagnálásról beszélhetünk. Az év végére azonban továbbra is 3 milliárd forint feletti Mezőgép-profittal számolnak a Credit Suisse First Boston elemzői, bár az árbevételt egymilliárddal kevesebbre, 9,2 milliárd forintra teszik.

A BÁV Rt. gyenge negyedéves eredményein túl a vállalat körüli politikai botrány is megingatta a cégbe vetett befektetői bizalmat. A Procent Befektetési Rt. például eladásra javasolta a részvényt, kiemelve: nem egyértelmű, hogy a vállalat döntéseit racionális megfontolások határozzák-e meg. A 900 millió forintos éves eredménytervből csupán 273 milliós adózás előtti nyereség valósult meg az első félévben, miközben az árfolyam 1000 forintig esett.

A kisebb cégek közül kiábrándítóan szerepelt a Hofmann Schneider Értékpapír által piacra vitt Gardénia és a Fűzfői Papír. A döntően függönygyártással foglalkozó Gardénia például az 500 forintos névértéke alá esett a féléves számok napvilágra kerülése után. A kibocsátáskor dinamikus profitbővülést ígérő győri cég üzleti eredménye a tavalyi félévesnek a 90 százalékát sem érte el, 47 millió forintos adózott eredménye pedig 40 százaléka a bázisnak. Az ár ennek nyomán egészen 100-150 forintig zuhant, ám az utóbbi napokban ismét 400-450 forint körül lehetett rá néhány üzletet kötni. A február óta a parketten lévő Fűzfői Papír részvénye az 1000 forintos névérték alá zuhant, noha a tavalyi év végén még 3500 forintért értékesítették. Az idénre tervezett 250 milliós profitból az első félévben 70 milliót meghaladó veszteség lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik