Gazdaság

EMELKEDŐ ÁRAMTARIFA, VÁLTOZATLAN GÁZÁR – Egyiknek hopp, másiknak kopp

Miközben az áramár emelkedik, az erőművi hőenergiáért kért díj csökken, s nem változik a gázár 1999. január elsejétől. E hírek hatására az áramszolgáltatók visszalépnek a pereskedéstől, gázos társaik viszont éppen ellenkezőleg: pert indítanak jogaik érvényesítéséért.

Január elsejétől 6,8 százalékkal emelkednek a végfogyasztói villamosenergia-átlagárak: 9,1 százalékkal a lakossági, 5,4 százalékkal pedig a “nem háztartási” tarifák – döntött a kormány. Az erőművekből kikerülő hőenergia árának 1,8 százalékos csökkenése viszont – lévén, hogy az önkormányzatok a fogyasztói távhőár megállapítói – nem jelentkezik automatikusan a távfűtött lakások számláiban. A döntés indoklásakor több szempont érvényesüléséről nyilatkozott a Figyelőnek Chikán Attila. Az emelésben benne foglaltatik a Paksi Atomerőmű Nukleáris Pénzügyi Alapjának részleges feltöltése, s a kereszt-finanszírozás enyhítése is (a lakosság az előállítás és a szállítás költségeihez képest kevesebbet fizet, mint az ipar).

A 6 hazai áramszolgáltató külföldi tulajdonosai a kabinet döntését követően már jelezték, hogy visszavonják perindítványaikat, amelyeket el nem ismert költségeiket követelve nyújtottak be. A miniszter egyébként nem támogatja azt a javaslatot, hogy a villanyáram árképzési évének kezdete október elsejéről január elejére kerüljön át.

Míg az áramszolgáltatók elégedetten nyugtázták a kormánydöntést, azt elfogadhatatlannak tartják a 6 hazai gázközmű tulajdonosai, s együttesen 15 milliárd forintnyi, szerintük a mai árakban el nem ismert költség megtérítésére tartanak igényt. Információink szerint már be is jelentették, hogy bírósághoz fordulnak követeléseik elismertetéséért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik