Gazdaság

TELEFONTARIFA-EMELÉS – Beszédes számok

Elmarad a jövőre várható infláció mértékétől a telefontarifák 1999. évi drágulása: az emelés átlagosan 10,5 százalékos lesz. Ehhez képest kevésbé nőnek a belföldi és a nemzetközi hívási díjak, a helyi beszélgetések viszont 29,5 százalékkal kerülnek majd többe. A lakossági fővonalak előfizetési alapdíja 23,1, az üzletieké pedig 20,6 százalékkal nő január elsejétől.

Reálértéken a legkevésbé a Matáv tarifái emelkednek; az árak a társaság teljes szolgáltatási körében átlagosan 8,0-8,5 százalékkal haladják majd meg az ideieket. Ezentúl nem impulzusonként, hanem másodpercben mérik a hívásokat. Ezzel a korábbinál jobban nyomon követhető lesz a számlázás. Az időalapú tarifára való áttérés mellett bevezetik a nettó 6,60 forintos kapcsolási díjat is. Megszűnik a csúcsidőszak, így a reggel héttől este hatig tartó nappali időszakban az átlagos tarifaemelésnél kevesebbet kell majd fizetni, s a Matáv-vonalakon az átlagosnál kisebb mértékben drágulnak a belföldi távolsági, a szomszédos és a nyugat-európai, valamint az amerikai kontinens államaiba irányuló hívások.

Csökken valamennyi nem helyi, de primer körzeten belüli hívás nappali tarifája. A társaság bruttó 300 forint – egyelőre meg nem határozott forgalom utáni – díjkedvezményt ad lakossági előfizetőinek. Ami az internetezőket illeti, 1999. január elsejétől bruttó 155 forint lesz az a díjküszöb, amelynek elérése után ingyenessé válik a folyamatos kapcsolattartás.

A helyi szolgáltatók 1999-es tarifái egyelőre nem ismeretesek. Várhatóan ezek átlaga magasabb lesz, mint a Matávé, ezek a koncessziós társaságok emellett csak az ezredfordulón tervezik bevezetni az időalapú díjszámítást. Az előjelek alapján azonban úgy tűnik, mindenhol lesznek kedvezmények, különösen az üzleti szférában, hiszen a telített piacon csupán e területről remélhetnek lényeges többletbevételt a társaságok. Biztosra vehető az is, hogy mindenütt bővül majd a szolgáltatások köre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik